2015. szeptember 30., szerda

A köles elkészítése, köles receptek - Ritakonyhája

 

A kölesről már tudjuk, hogy egy szuper gabona, és hogy aki odafigyel az egészségére, annak rendszeresen érdemes fogyasztania. De mit is kezdjünk vele, hogyan készítsük elő, milyen recepteket, ételeket, vagy akár édességeket készíthetünk belőle?



A köles, ősi gabonánk, a reform táplálkozás egyik nagy üdvöskéje. Mekkora szerencse, hogy így „felkapta” a divat, mert hát valljuk be, tényleg nagyon egészséges, és rendszeres fogyasztásával jobb fizikai állapotba hozhatjuk magunkat. És mivel „tudatos” fogyasztó vagyok, tudatosan keresem, szinte megszállottan kutatom (némi szerénységgel mondhatom, fejlesztem) azokat a recepteket, amik által egy-egy reform élelmiszer igazán ízletessé tehető.

Pfúj, párolt köles…!?
Na ezt a kijelentést már hallottam párszor. És ha nagyon mélyen magamba nézek, és háttérbe szorítom az eszemet, ami tudatosan elfogad mindent, ami hasznos, akkor lényegében igen, mondhatom, hogy a klasszikus sós vízben párolt köles nem egy csúcsgasztronómiai élmény. De semmi esetre sem rossz, és a párolt köles alapja lehet rengeteg ételnek.

Hol vehet kölest?

A kölest egyre több helyen be lehet szerezni. Hipermarketekbe, szupermarketekbe, bio, illetve reform üzletekbe, webáruházakba (az én kedvencem a www.joegeszseget.hu). Ha kisebb községben él, és nincs a környéken ilyen üzlet, akkor is ott van az internet. Manapság teljes biztonsággal lehet a világhálóról rendelni. Érdemes több fél kilós kiszerelést beszerezni, mert ha rákapunk a köles lehetőségeire, akkor gyorsan fogynak a készletek.

TIPP: A bontott köleses zacskót vagy befőttes gumival húzzuk össze, vagy tegyük jól záródó dobozba. Ez nagyon fontos, mert ahol sok a gabona, ott könnyen megjelenhetnek a gabona molyok is.

A köles elkészítése, előkészítése

A klasszikus recept szerint háromszoros vízben érdemes a kölest megpárolni. Itt az űrmértéket értjük. Tehát 100 g kölest 3 dl vízben pároljunk meg, ha pergős állagú gabonát szeretnénk készíteni.

Párolt köles recept 1
Párolás előtt hideg, folyó vízben mossuk át a hántolt kölest.
Tegyük fel forrni a vizet, majd keverjük bele a kölest. Ha újra forr, vegyük takarékra, fedjük le, és mint a rizs esetében pároljuk puhára. Várjuk meg, amíg teljesen felszív minden folyadékot. Ha bevonatos (pl. kerámia bevonatos) edényben készítjük, akkor kevergetni sem kell. Ha hagyományos edényben készítjük, akkor azért a párolás vége felé keverhetünk rajta egyet, nehogy odaégjen. Amikor teljesen felszívta a vizet, húzzuk le a tűzről, é lefedve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, finoman a kezünkkel szétmorzsolható, ilyenkor szemekre szétesik. Ezt az alapot gyakorlatilag bármihez használhatjuk. Tiszta, fedett dobozba zárva ez a párolt köles 3-4 napig eláll a hűtőben. Érdemes egy nagyobb adagot készíteni, és azt folyamatosan felhasználni az ételekhez. A cikk folytatásában a receptekre is adok ötleteket.

Párolt köles recept 2
Gyakorlatilag ugyan úgy készül, mint az előbb leírtakban, azzal a különbséggel, hogy pici olajon először megpirítjuk az átmosott kölest, majd ezt követően felöntjük a vízzel.
Ha csak natúr köretként szeretnénk a kölest felhasználni, akkor az olajon dinsztelhetünk aprított salottát, újhagymát, vöröshagymát is.

Párolt köles recept 3

A kölest megpárolhatjuk tejben is az első recepthez hasonlóan. Ezt az alapot inkább desszertekhez használjuk fel, de természetesen a vízben párolt verzió is remekül hasznosítható az édességekben is.

A párolt kölesből szinte minden készíthető, ami rizsből. Sőt! A felhasználása csak a képzelőerőnkön múlik. Az én kedvenceim ezek! Próbálja ki Ön is bármelyiket!
A párolt köles kifejezetten ajánlott kisbabák, és gyerekek táplálkozásában is. A párolt köles bébiételbe turmixolva remek, ízletes, gluténmentes energiaforrás a legkisebbeknek is.

Császármorzsa kölesből recept
Köles felfújt recept
Túrós pite kölessel recept
Kölesfasírt recept
Köles körözött recept

2015. szeptember 29., kedd

Koriander, Nehézfém kivezetés

Koriander, a higany- és nehézfém-kivezetés királynője

Koriander, a fűszernövények izgalmas képviselője
Méregtelenítő kúrák fontos része


A koriander gyógy- és fűszernövényként egyaránt ismert. A régi magyar népnyelv beléndfűként, zergefűként avagy cigánypetrezselyem néven említi. Nagyon finom, különös fűszernövény, ami mind a savanyú-pikáns, mind az édes fogások fűszere lehet. Az egész világon közkedvelt fűszer- és gyógynövény. Gyógyászati célokra az érett koriander-termést használják. Illóolaja hatásos felfúvódás, telítettség-érzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsös fájdalmak, gáz-felgyülemlés ellen. A tudományos álláspont szerint a koriander alkalmas a felhas-panaszok, mint telítettségérzés, felfúvódás és enyhe görcsös jellegű gyomor- és bélpanaszok kiegészítő kezelésére.
A koriander cseppek fogyasztásával:
- fokozódik a gyomornedv-elválasztás
- a hasi puffadás csökken
- görcsoldó hatású
- vérkeringést serkentő, ezért köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél is ajánlott
- segít a légzés szabályozásában
- remek méregtelenítő, segít a lerakódott méreganyagok eltávolításában
- védi az idegrendszert, az agysejteket a méreganyagoktól
- serkenti az egész test működését
- növeli az alacsony energia-szintet
- migrénes fejfájásnál is hatékony
- serkenti az ösztrogén-termelést, segíthet rendszertelen menstruáció esetén
- klimax idején csökkenti a kellemetlen tüneteket
- szépségápoló hatása is jelentős, jó hatású az anyagcsere-problémáknál jelentkező bőrproblémák és a narancsbőr (cellulitis) kezelésében
- serkenti a központi idegrendszert
- ellazít és segít az idegesség legyőzésében, a szorongás leküzdésében
- jó hatású a férfi és női szexuális energiára

Forradalmi kutatások kimutatták, hogy a koriander levél mobilizálja az idegrendszerben lerakódott nehézfémeket, melyek a vizeleten és székleten keresztül távoznak a testből.
KORIANDER CSEPPEKET VAGY MÁS KORIANDER KÉSZÍTMÉNYT SZIGORÚAN TILOS ADDIG HASZNÁLNI, AMÍG FÉMEK - AMALGÁMTÖMÉS, FOGÁSZATI FÉMEK, PÓTLÁSOK, IMPLANTÁTUMOK - VANNAK A SZÁJBAN, ILLETVE A TESTBEN.

A koriander levél hatékonyan véd az amalgámtömések mérgezései ellen, megbízhatóan mobilizálja a higanyt és más nehézfémeket az idegrendszerből. Az amalgámtömés higanyt tartalmaz, mely a föld legmérgezőbb anyagainak egyike. Szakszerű amalgám-tömés csere után lehet szedni, kizárólag egyéni adagolás, higany-nehézfém kivezetésben jártas szakember útmutatása alapján.

Jó egészséget kívánok!

Bíró Tünde
Holisztikus életmód- és egészség tanácsadó
www.biotunder.info
www.bioeletmod.info

Forrás: http://biotunder.blogspot.hu/2013/04/koriander-higany-es-nehezfem-kivezetes.html

Kálcium - egyes élelmiszerek kálcium tartalma

Kálcium tartalom 10 dkg élelemben

Tejtermékek
[ mg ]
Kemény sajt
830
Edami sajt
710
Puha sajt
500
Juhtúró
400
Tejföl
130
Joghurt, aludttej, kefir
120
Zsíros tej
120
Sovány tej
114
Tejszín
110
Túró
70
Húsok

Füstölt kolbász, sonka-szalámi
32
Sertéshús (sovány)
17
Belsőségek
12
Borjúhús
11
Marhahús
10
Szárnyas
10
Gabonatermékek

Kalács
80
Tartós kenyér
75
Rizs
25
Zsemle25
Főtt tészta20
Rozskenyér20
Halak és halkészítmények

Olajos hal270
Busa130
Heck69
Ponty30
Tojás

Teljes tojás40
Zöldség és főzelékfélék

Petrezselyem-zöld245
Szója200
Paraj133
Sóska113
Bab106
Kelkáposzta97
Lencse74
Brokkoli65
Gomba (csiperke)46
Karalábé43
Zöldborsó41
Zöldbab32
Karfiol26
Burgonya19
Gyümölcsök

Banán10
Ribiszke (vörös)57
Málna40
Narancs44
Eper28
Szőlő20
Körte16
Alma6
Italok

Szőlőlé13
Narancslé11
Almalé7
Olajos magvak

Mák968
Tökmag (pörkölt)657
Mogyoró290
Mandula238
Dióbél202
Napraforgómag (pörkölt)118
Mazsola110
Gesztenye95
Földimogyoró (pörkölt)90

 [ doc ] pdf ]
[ pdf ] állomány megjelenítéséhez Adobe softver javasolt, mely szabadon letölthető a gyártó oldaláról


Forrás:http://www.gvmd.hu/htm/calcium.htm

Koriander - Nehézfém kivezetés - Antal Vali

Koriander, a megosztó fűszer- és gyógynövény

Bevallom őszintén, örültem, amikor kiderült, hogy a korianderről írhatok, mert eddig kevéssé ismerkedtem meg ezzel a növénnyel.  Ahogy egyre inkább beleástam magam a témába, egy nagyon hatásos és megosztó ízű gyógy- és fűszernövény képe bontakozott ki előttem. Az ehhez hasonló, sokféle gyógyhatással rendelkező fűszernövények miatt is működhetnek olyan jól az évezredes hagyományokkal bíró, ősi gyógyító módszerek, amelyek elsősorban ételekkel, és főleg fűszerek használatával gyógyítanak.
Koriander
Tartalom:
Származása, története
A koriander egyes források szerint a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik, míg máshol csak valószínűsítik ezt a tényt, mivel nincs megbízható adat róla. Abban viszont egyetértenek, hogy már évezredek óta ismerik és használják ezt az Elő-Ázsiában őshonos növényt, amelynek számos magyar elnevezése is ismert.
Csak néhány ezek közül: cigánypetrezselyem, beléndfű, bolhafű, büdöskapor, koldusbors, zergefű. Poloskaszagú kapornak is hívják, mivel az egész növény és éretlen magja erőteljes, poloskára emlékeztető illatanyagot bocsát ki magából. A neve is a görög korisz (poloska) szóból származik. Talán ennek is köszönheti, hogy valaki nagyon szereti, vagy rosszul van tőle. Meglepődve olvastam, hogy még virtuális koriandergyűlölő klub is létezik. A termése viszont citromra hasonlító illatú, aromás, illóolaja egyes férfiparfümök összetevője.
Évezredes hagyományát támasztja alá, hogy már az Ebers-papiruszokon is szerepelt, a mártások ízesítőjeként. A görögök és rómaiak a bor ízesítésére használták, de találhatunk bibliai említést is róla, ahol a mennyei mannát hasonlítják a koriander magjához.  Az egyiptomiak a fáraók sírjába is tettek belőle, a boldogság fűszerének, szerelmi serkentőnek tartották. A kínaiak úgy hitték, a koriandermag rágcsálásával a halhatatlanság felé tesznek egy-egy lépést. Ennél hétköznapibb hatását az indiaiak figyelték meg, használták a szülés megkönnyítésére, szélhajtásra, székrekedés esetén. Európában a 16. századtól termesztik, a rómaiak honosították meg, nekünk, magyaroknak az egyik legrégebbi gyógy-és fűszernövényünk.
Pár szó a növényről
A koriander a zárvatermők törzsébe tartozó, kétszikű, ernyősvirágzatú növény. A zellerfélék családjába soroljuk, egyéves, lágyszárú növény. A termése ikerkaszat, barnás-sárga, kemény, 3-5mm nagyságú. A levele nagyon hasonlít a petrezselyemre, de íze miatt nem összetéveszthető vele. Vékony főgyökere alig ágazik el, gyökérzete a talaj felső 30-40 centiméterében található. Szára 30-100 cm magas, ernyős virágzata fehér vagy lilás.
A koriander mint fűszernövény
Az ételízesítés terén a gyökere, magja, és a levele is felhasználásra kerülhet.
A koriander magjaFűszerként leggyakrabban a magját használják, egészben főként savanyúságokhoz, de a belőle készült őrlemény, amely enyhén citrusos ízt ad az ételeknek, nagyon meghatározó például az indiai és a grúz konyhában. Őrölve - a karakteresebb ízhatás érdekében lehetőleg frissen, mozsárban törve - használják amiatt, hogy eloszoljon az íze, ne legyen olyan domináns, mint egy mag elrágása közben lenne. Többek között húsokhoz, mártásokhoz, pácoláshoz, káposztaételekhez, kolbászokhoz, sőt likőr- és sörkészítésben is használják. Kerülhet kenyérbe, süteménybe, zöldség- és gyümölcssalátákba.
A koriander zöld levele az, amelyet valaki vagy imád, vagy csatlakozik miatta az említett klubhoz. Legalább olyan széleskörű a használata, mint a magjának. A citrusos jelleget kiegészíti a domináns íze, amely kiválóan illik a csípős-fűszeres ételekhez, érdemes mentával is társítani.
A gyökerét a thai konyhában levesekben, pasztákban használják. A boszorkánykonyhában számtalan ötletet találhatunk a koriander felhasználásáraételeinkben, mind a magot, mind a levelet tekintve. A levelet azonban érdemes a főzés végén hozzáadni, hogy megőrizzük aromáját és egyúttal a hatóanyagokat.

A koriander felhasználása gyógynövényként
Levele és magja is büszkélkedhet például feszültségcsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyhatással. Magja étkezés után elrágcsálva megállíthatja a csuklást. Ismeretes szélhajtó, emésztést javító és vértisztító hatása is. Segíthet székrekedéshányinger esetén is.Étvágyjavító, a belőle készült tea naponta többszöri fogyasztása (2 teáskanál magot 150ml vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk) fokozza az emésztőnedvek elválasztásátcsökkenti a puffadást, természeteslázcsillapító és hurutoldó.
A magjából nyert illóolaj baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, amely azonban várandós kismamák számára nem ajánlott. Kiváló vérkeringést serkentő hatása miatt külsőleg önmagában, vagy reuma, köszvény elleni bedörzsölőszerek fő alkotóelemeként használatos. A szépségápolásban szintén szerepe van ezen tulajdonságának, anyagcsere problémákból adódó bőrproblémák, különösen narancsbőr kezelésében hatékony. Serkenti a központi idegrendszert, így szorongást, feszültséget old, de akár nagy traumáknál is bevethető. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, enyhítheti amenstruáció, klimax kellemetlen tüneteitAz impotenciára is jó hatással van.
A koriander mint nehézfém eltávolító
A nehézfém terheltségről és a kivezetés fontosságáról nagyon sokat hallani az utóbbi időben. Nehézfémeket már magzati korban elkezdünk "begyűjteni" a méhlepényen keresztül, utána az anyatejjel, majd az oltásokkal, de ételekkel, vízzel, levegővel is növeljük ennek mértékét. Akinek van vagy volt amalgám tömése, szintén biztos lehet a nehézfém terheltségben. A kivezetésben is segítségünkre lehet a koriander, hisz kiváló méregtelenítő, segíti a méreganyagok kioldását.
Érdemes azonban figyelembe venni, hogy algávalHuminiqummal vagy bármelyik kálciumban vagy ásványi anyagban gazdag készítménnyel együtt fogyasztva biztosabb a méreganyagok kiürülése, hisz ezek vezeti ki a koriander által "fellazított" nehézfémeket.
Leveléből készíthető házilag is tinktúra, de megbízható cseppeket is kaphatunk. A tinktúra természetesen koncentráltabb hatású, de már a friss levelek rendszeres fogyasztása is bír ilyen hatással. Bármilyen gyümölccsel, vízzel összeturmixolhatjuk, és kész is az oldalon sokat emlegetett zöldturmix.
Koriander a konyhaablakban. Vagy inkább a kertben?
Többféle információt találtam ez ügyben, ezért egyeztettem bionom kertészünkkel, Misivel.
A koriander fűszer és gyógynövényA kertészetekben lehet kapni koriandert cserépben, tehát lehet kert híján is saját növényünk, viszont ez esetben csak zöldfűszerként, a levelét használhatjuk.Azonban mivel fényigényes növény, ezért megfelelő ápolás mellett sem lesz olyan szép, mint a kertben lenne.Figyeljünk arra, hogy nagyobb cserépben növekedhessen, hisz a gyökerének sok hely kell. Hogy sokáig élvezhessük a levelét, mindig csak a nagyobb leveleket csípjük le, így a kisebb, még növésben lévő levelek tovább fejlődhetnek.
Viszont, ha a magját szeretnénk, akkor mindenképp a kertbe kell ültetnünk. Ha elég fényt kap, ám túl meleg a környezet, hamarabb megnyúlhat, így hamarabb magot hoz. Ugyanakkor, ha ezt elkerüljük, tovább használhatjuk a levelét. Víz - és tápanyagigénye közepes.
Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt, koriandert tartalmazó termékek:

Nehézfém kivezetés


A szervezetből történő nehézfém kivezetés (a szervezet nehézfém mentesítése) egy hosszú folyamat, ami általában 3-11 hónapig is eltart. Ezen időszak alatt a táplálkozás teljes átalakítása is nagyon fontos, valamint a gyógyszerek és homeopátiás készítmények rendszeres és konzisztens szedése.


A kiválasztó rendszerben, idegszövetben, ízületekben, csontokban, bélnyárkahártyán, valamint a kötőszöveteken évtizedek alatt történt lerakódások eltávolításához és kiürítéséhez jelentős idő kell.
A nehézfém kivezetés folyamatát tanácsos az általános méregtelenítési eljárásokkal is kiegészíteni:
1.      Beöntés, kiegészítve vastagbél átmosással.
2.      Böjt, mely hossza a méregtelenítés megkezdésekor 3-7 napos, majd a kezelés alatt heti egy lé-böjt nap, mely során csak friss gyümölcsleveket, gyógyteákat és préselt zöldségleveket vesz magához a beteg.
3.      A böjtöt követő időszakban különösen fontos az étkezéssel kapcsolatos speciális előírásokat betartani.
4.      Kiemelten fontos a zsíros ételek, a vörös húsok, - beleérte a disznót is – teljes körű mellőzése.
5.      A halételek fogyasztása erősen ajánlott minimum heti rendszerességgel.
6.      A kímélő időszakban célszerű áttérni a sütésről a párolási eljárásokra.
7.      Ajánlott az átlagos napi gyümölcs és zöldség fogyasztás megnövelése.
8.      Célszerű ebben az időszakban áttérni a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztására.
9.      A dohányzásról le kell szoknunk.
10.  Hétköznapjainkba be kell iktatnunk a rendszeres mozgást is.
11.  Só használat során törekedjünk a tengeri só használatára.
Andrea 13 évesen kapott amalgámtömést egy előre nem tervezett, ámde kötelező iskolai fogorvos látogatáson. Első tünetei a fogorvos beavatkozás után 6 évvel jelentkeztek, amikorra hormonháztartása lényegében teljesen felborult. Ezt követte a kialakuló ételallergia, mely során először csak néhány élelmiszerre, később pedig már majdnem minden étel bevitelre allergén reakciót produkált. Így teltek az évek, míg végül Andrea már a munkája mellett, szinte főállásban orvosokhoz járt, hogy megállapítsák, hogy mi is a baja.


Egy véletlen folytán egy biológia fogorvos rendelőbe jutott el, ahol diagnosztizálták az amalgámtömést, és valószínűsítették, hogy a fent bemutatott tünet együttest a tömés anyaga váltotta ki.

Andrea nehézfém kivezetés terápiája elkezdődött, majd kicserélték szájában a betegségek tüneteit okozó tömést is. A beavatkozás után 3 hónappal már jelentős javulást érzett, a hetedik hónapban pedig már úgy érezte, hogy egy új életet kapott…

Ezért is tartja a szakma a nehézfém kivezetés terápiáját a modernkori orvoslás egyik mérföldkövének…   

2015. szeptember 3., csütörtök

óvodába készülőknek

A minap a barátnőm megkérdezte, mit kell tudni egy gyereknek, mire óvodába kerül. A színeket? Számolni tízig? Tanítson-e neki verseket, énekeket, vagy inkább ne, nehogy előnyben legyen? Röhögtem. (Vagyunk olyan viszonyban, hogy tudtam, nem sértődik meg.) Azután röhögtem még egy kicsit. Végül összeszedtem a gondolataimat és megpróbáltam hasznos választ adni neki. Mivel most kiscsoportom volt, és úgy néz ki, szeptembertől megint az lesz (ne is kérdezzétek...), van pár dolog, ami eszembe jutott.
Nem mondanám, hogy kötelező ezeket tudni egy gyereknek, de mindenképpen megkönnyíti mind a gyerkőc, mind az óvónők és a dajka dolgát, ha nem ismeretlenek számára a következő praktikus dolgok:
  • orrfújás. A kedvencem. Nem csak akkor kerül elő, amikor beteg a gyerek, hanem amikor elsírja magát valamiért - pl. elveszik a játékát, vagy épp beszoktatós kiscsoportos és hiányzik az anyukája. És itt nem csak a technikáról beszélek (bár sok esetben hálát adnék, ha legalább az meglenne), hanem hogy a gyerek tartsa a zsebkendőt, és ne a szülő. És ő is dobja ki a kukába. Vicces, de az első dolog, amit egy új kiscsoportos szokott nekem adni, az nem ám rajz, vagy puszi, hanem a taknyos zsebkendője.
  • mi az a pohár, és mire való. Nem cumisüveg, és nem csőrös pohár, hanem a rendes, amiből olyan frankón magunkra lehet borítani a folyadékot. A folyadékot, amit alapesetben meg kellene inni. Nem kezet mosni benne. Eleinte meglepődtem, hogy ezt a gyerekek egészen komolyan gondolják, mostanra hozzászoktam. Általában arra kérjük őket, hogy két kézzel fogják meg a poharat, igyanak belőle, majd tegyék vissza az asztalra. A másik eset, hogy az étkezések végén vigyék ki a tálalószekrényre/kocsira.
  • önálló étkezés. Na ez is egy nagy kaland. Az oviban a gyerekek kapnak egy (fél) szelet kenyeret, vagy egy félbevágott zsemlét a tányérjukra. Nincs széttépkedve falatkákra, bele kell tudni harapni. (Megjegyzem, a kiflivel ez szokott sikerülni szinte mindenkinek.) És ez még a könnyebbik része, mert a kenyér és a zsemle puha. A zöldség, na az már kihívás! Mert mondjuk egy szelet paprikát nem tömnek be a szájukba egyszerre, hanem egyet-egyet harapnak belőle. Ideális esetben smile hangulatjel Az, hogy maguktól megfogják a kanalat és egyedül esznek vele, a legtöbbször csak álom. Bár elég gyorsan bele szoktak jönni.
  • öltözködés. Ez nehéz. De minél több ruhadarabot tud egyedül fel- és levenni a gyerek, annál könnyebb dolga lesz. Ha a pólót-nadrágot-cipőt egyedül veszi, nyert ügye van. Nem csak egy átöltözésnél, hanem wc használat előtt és után is, ugye, ahol csak letolni-felhúzni kell(ene). (Feltéve, hogy a gyerek már tudja: a wc-be kell pisilni, sőt kakilni is. Nem a földre, nem a pelenkába, és lehetőség szerint nem is a bilibe.)
  • a körülöttünk levő világ eszközeinek használata. Nem lehet jól megfogalmazni a dolgot, de ilyenekre gondolok pl., hogy hogyan kell kinyitni és elzárni a csapot, lenyomni a kilincset (komolyan, egyik nap konkrétan ajtót nyitni tanultunk, mert volt olyan gyerek, aki nem tudott bejönni a terembe, ha csukva volt az ajtó előtte), kikerülni az előttünk levő akadályt (fa, asztal, másik ember, stb.), fel- és lemenni a lépcsőn.
  • a ruháknak is megvan a maguk helye. Általánosságban elmondható, hogy a gyerkőcök tudják: a játékokat a helyükre kell rakni. Ebben ki-ki kedve és türelme függvényében szokott is segíteni. Ugyanez nem mondható el a cipőkről és a kabátokról, pedig sok keresési időt és problémát meg lehetne spórolni, ha mondjuk már otthon is meg lenne az előszobafogason a gyerek saját helye és megszokná, hogy oda tegye a ruháját. Mert elteszik ők az óvodában is - de hiába van a jelük a polcon, a szomszédé is ugyanúgy megfelel. És ebből az lesz, hogy nincs a cipő a helyén, amikor kellene.
  • ismerjék a dolgok "hivatalos" megfogalmazását is. Volt egyszer egy olyan kiscsoportosom, aki egy tüneményes, aranyos, szófogadó, lelkes kicsi lány volt, egészen addig, amíg azt nem mondtam neki, hogy "ülj le a székre". Akkor megállt és nem mozdult. Tanácstalan voltam, míg végül nagy nehezen rájöttem, hogy egyszerűen nem érti, mit szeretnék tőle. Megcsinálta volna, de nem tudta, mit jelent az "ülj le". Csak azt értette, hogy "csüccs". Szóval a csüccs és társai: buksi, bibi (sőt, továbbmegyek: bibike), pocak, tentike, hami, iszi, pápá helyett időnként nyugodtan elhangozhat az ülj le, fej, seb, has, alvás, étel/egyél, innivaló, köszönj elnevezés. A takony szó szinonimáinak pedig egyszer egy külön bejegyzést fogok szentelni, mert szerintem ennyi különböző neve még a kenyércsücsöknek sincs. Egyetlen példa: krokodil. Persze ez csak a vastag zöld fajtára jó (na meg arra, hogy azóta is nevessek, akárhányszor csak eszembe jut a hároméves, aki visítozott, hogy krokodilt lát a teremben).
  • s végül a legnehezebb dolog: sírás helyett mondják el a problémájukat. Persze nem arra gondolok, amikor mondjuk elesnek és fáj valamijük. Hanem pl. olyanokra, hogy megáll a gyerek és minden átmenet nélkül sírni kezd. És hosszú percekbe telik lenyugtatni és kideríteni, hogy igazából az a baja, hogy nem látja a tányért, amit el kellene vennie az uzsonnához. Mert ugye, otthon a szülő már egy ijedt pillantásból vagy egy kósza kézmozdulatból is tudja, ha valami nem stimmel, és tud rá reagálni. Jó, nyilván egy idő után én is kiismerem őket, de tudatosan el szoktam várni, hogy szóljanak. Próbálják meg megfogalmazni, mi a gond. (Egyik héten pl. az volt a lecke, hogy "a hisztizés nem oldja meg a problémát". Ezt is vicces volt hallgatni egy háromévestől.) Ne csak nyújtózzanak a felső polcon levő játék felé, hanem szóljanak, hogy adjam oda; ne csak a kezembe adják a pólójukat, hanem kérjenek meg, hogy fordítsam ki. Beszéltetem őket, és ennek meg is van az eredménye: amikor év végén megkérdeztem a szülőket, miben változott a gyerekük, kivétel nélkül mindenki megjegyezte, hogy rengeteget fejlődött a beszédük, gyarapodott a szókincsük.
Tudom, ez így egyben sok és hogy nagy önállóságot várok el a gyerekektől, de azt is tudom, hogy egy kiscsoportos már képes ezekre (szokták is tudni egyik-másikat, ez tény, és szoktam is örülni neki). Szóval aki ősztől óvodába fog járni, nyugodtan gyakorolhat. Mert ha mindezek már többé-kevésbé rutinszerűen mennek, akkor mással sem kell foglalkozni, mint hogy a gyerkőc jól érezze magát az óvodában és barátokat szerezzen (mert ezek még mindig sokkal fontosabbak, mint a színek meg a számolás)