2016. április 8., péntek

Egészséges menetrend – egy ideális nap az ájurvéda szerint

Forrás: http://egeszseges-eletmodszerek.hu/egeszseges_eletmod/egeszseges-menetrend-egy-idealis-nap-az-ajurveda-szerint#more-378

Az ájurvéda, az indiai gyógyászati rendszer szerint a szervezetünk, egészségünk számára így kéne kinéznie egy napunknak. Megpróbálhatjuk teljesen megvalósítani, mindig csak egy-egy lépést beiktatva szokásunká tenni, vagy akár csak egy-egy ötletet kicsemegézni belőle, amivel hozzájárulhatunk egy egészségesebb életvitel kialakításához.
Nemcsak az indiaiak szerint hasznos egészségünkre, közérzetünkre nézve, ha megpróbáljuk alvásritmusunkat a természetes éjszaka-nappal ritmushoz igazítani. Az Ájurvéda azt ajánlja, hogy keljünk fel még napfelkelte előtt, a váta-fázis alatt. A váta tulajdonságai közé tartozik a frissesség, felélénkítenek, a testnek és a szellemnek egyaránt megfelelő energiát biztosít. Ha túl sokáig ágyban maradunk a kapha-fázisban, amely hattól tíz óráig tart, a nap nehézkesen kezdődik.
Felkelés után igyunk egy pohár langyos vizet, ami serkenti a gyomor és a belek tevékenységét, keverhetünk hozzá egy teaskanát mézet és egy kis citromlevet. Ezután próbáljuk meg sietség és erőlködés nélkül kiüríteni a beleket. A reggeli fogmosásnál a nyelvünket is meg kell tisztítani a lepedéktól. Ehhez puha fogkefét használjunk. A fehéres szinű lepedék az Ájurvédában méreg- és salakanyagokat jelez, amelyek az éjszaka folyamán gyűltek össze. A lepedék nem látható minden embernél. Egészséges életmód és táplálkozás mellett nyelvünk reggel is tiszta lesz. Nehéz vacsora után, betegség alatt vagy böjtnél viszont gyakran vastag lepedék keletkezik.
Ezután következik a gandúsa. Egy vagy két csepp szezámolajat dörzsölhetünk az orrlyukakba is. Ez védi az orrüreget a kórokozóktól, és jó az orr-nyálkahártya kiszáradása ellen. Ezenkívül a szezámolaj a helyi reflexzónákon keresztül serkenti a testben a tisztulási és az emésztési folyamatokat. Gyakori nátha vagy arcüreggyulladás esetén ajánlatos naponta többször olajat dörzsölni az orrba, és felszívni. A keletkező váladékot ne nyeljük le, mivel méreganyagokat tartalmaz.
Érdemes már kora reggel rendszeres testgyakorlatokat beiktatni, könnyű gimnasztika vagy jóga formájában, ezek légzőgyakorlatokkal összekötve a meditáció bevezetésére is szolgálnak.
A test növényi olajokkal való rendszeres kezelésének nagy szerepe van az Ajurvédában az egészség erősítésénél és a betegségek megelőzésénél. Használjunk hozzá érlelt szezámolajat vagy bőrtípusunknak és alkatunknak megfelelő más növényi olajat, például olíva-, kókusz- vagy akár édesmandula-olajat is. Zsíros bőrnél, renyhe anyagcsere vagy túlsúly esetén ne használjunk olajat mindennap, helyette végezzünk száraz masszázst, amivel ez élénkíthetjük az anyagcserét és a vérkeringést.
Masszázs után pedig jöhet a zuhany vagy a fürdés, majd pedig a reggeli. Ne felejtsük azonban el, hogy az emésztés anyagcseréje kora reggel még gyenge. Étvágyunknak és alkatunknak megfelelően válasszunk akár csak egy kis gyümölcsöt vagy laktatóbb gabonakását. Utána jó hatású egy kis reggeli séta is, ami feltölt energiával, és általában megalapozza a jó közérzetet.
Tíz órától délután két óráig pitta-szakasz következik, amely sok ember számára a nap legproduktívabb része. Tizenkét óra a csúcspontját, ezután a teljesítménygörbe ismét visszaesik, ugyanakkor megkezdődik az emésztési tevékenységhez szükséges nyugalmi szakasz. Az emésztőerő most a legerősebb, az ájurvéda szerint a nap legbőségesebb étkezése ebbe az időszakban legyen. Ha van rá lehetőség, ebéd után öt-tíz percet pihenjünk, tegyünk egy kis emésztést segítő sétát, mielőtt újra visszatérnénk szokásos tevékenységünkhöz.
Délután két óra után belső óránk mutatója váta-fázis-ba jut. Ezzel testünk és szellemünk új erőre kap, normális esetben a szellemi teljesítőképesség délután három óra körül éri el csúcspontját, majd négy óra körül jön egy újabb hullámvölgy. llyenkor beiktathatunk egy negyed órás teaszünetet, amely további lendületet ad a nap hátralévő óráira.
Körülbelül este hat órától ismét a kapha veszi át belső ritmusunk irányitását. Ekkor ideális az idő egykisebb étkezésre, amellyel kaphát, tehát biológiai erőt vehetünk magunkhoz. Ha lehet, együnk ennek az időszaknak az elején, mert később az anyagcsere ismet renyhévé válik, és a táplálékot már nem tudja rendesen megemészteni. Az Ajurvéda felfogása szerint a meditáció lazító gyakorlataihoz a legjobb időpont vacsora előtt kinálkozik. Az este szolgáljon a pihenésre és az előttünk álló éjszakai nyugalomra való felkészülésre.
Igyekezzünk korán lefeküdni, tíz órakor új biológiai fázis kezdődik, a pitta, amely hajnali két óráig tart és a legpihentetőbb időszak. Ha ilyenkor alszunk a pitta energiája testünk regenerálódását szolgálja hogy az új napot kipihenten kezdhessük.
Ha tetszett és hasznosnak találtad az információkat lájkold, pluszegyezd, és oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is értesüljenek róla!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése