2016. február 26., péntek

Gyakori arcdiagnosztikai eltérések gyermekkorban - schüssler só adagolása

Forrás: http://www.vital.hu/homeopatia-schussler-sok-gyermekkorban

Gyakori arcdiagnosztikai eltérések gyermekkorban

Amennyiben gyermekünk „kalciumhiányban szenved”, abban az esetben a megfigyelések szerint gyakran találkozunk viaszos fénylésű bőrrel; a fogvégek áttetszővé vállnak, illetve hajlamosak a szuvasodásra. A belső szemzugban barnás elszíneződés, és finom lefutású, egymást keresztező ráncocskák, úgynevezett kockaredők alakulhatnak ki. A körmökön gyakran fehér foltok figyelhetők meg.
homeopátia, Schüssler sók
Ha a fenti diagnosztikus jelekkel találkozik (nem feltétlen szükséges minden jel egyidejű észlelése), kalciumtartalmú Scüssler só adása javasolt két- három hónapon keresztül. A leggyakrabban alkalmazott protokoll: 3x 1 tabletta Calcium fluoratum D6-os Schüssler só az egyik nap, a másik nap 3x 1 tbl Calcium phosphoricum D6-os Schüssler sóval felváltva. Szintén ezt a protokollt érdemes alkalmazni, ha a gyermek fogai romlékonyak, mert elősegíti a megfelelő kalciumsók beépülését a fogba, így segítve a fogak védelmét.
A vashiány szintén a gyermek arcára lehet írva, amennyiben a szem alatti területen lilás, vagy rózsaszínes elszíneződés jelentkezik, mely gyakran sápadtsággal társul.
Gyakran megfigyelhető a körmök hosszanti barázdáltsága is. Ebben az esetben 2 hónapon keresztül napi 3x 1 tabletta Ferrum phosphoricum D6-os Scüssler só adása javasolt.
Ha gyermekünk arca majd kicsattan az egészségtől, az orcák kétoldali kipirulását „diagnosztizáljuk”, az gyakran magnéziumhiányra utal. Amennyiben gyermekünk magnézium-háztartása nincs egyensúlyban, az fokozott görcskészségre hajlamosít. Klinikai megfigyelések szerint a kólikás (hasfájós) csecsemők nagy százalékánál is megfigyelhető az ún. magnéziumos pirosság.
Amennyiben kellő gyakorlat híján bizonytalan a leírt jelekben, érdemes gyakorlott Schüssler arcdiagnoszta tanácsát kérni.

Schüssler tippek kicsiknek, és még kisebbeknek

Gyermekkorban a leggyakoribb akut megbetegedés a nátha. Schüssler sókat alkalmazva a megfigyelések szerint a betegség időtartama lerövidül, és csökken a szövődményes esetek száma. A kezelés során a váladék jellegének megfelelően választunk Schüssler sót.
A legtöbb nátha vizes jellegű orrváladékkal indul. Ebben az esetben a választandó Schüssler só a Ferrum phosphoricum D12, melyből az első két órában negyed óránként 1 tablettát kell elszopogatni, majd napi 3x 1 tabletta adására érdemes áttérni.
Ha a váladék jellege fehér, nyúlóssá alakul, akkor Kalium chloratum D6-os Schüssler só a választandó szer, melyből napi 3x 1 tablettát kell szedni.
A nátha harmadik szakasza sárgás-sárgászöld váladék megjelenésével járhat. Ebben az esetben 3x 1 tabletta Kalium sulfuricum D6-os Schüssler só alkalmazható.
Azaz a nátha során a betegség stádiumának megfelelően nagy valószínűséggel mind a három Schüssler só alkalmazásra kerül, bár gyakran a Ferrum phosphoricum kezdeti adásával a nátha „ visszafordítható”. A Ferrum phosphoricum arcdiagnosztikájához tartozik az ún. vasvörösség, mely elsősorban a fülön jelentkezik. Ez nem más, mint a fülek erőteljes kipirulása, mely gyakran a különböző megbetegedések előtt jelentkezik.
Érdemes megfigyelnie gyermekét, mert sok kisgyermeknél a betegség első jele lehet. Ha ilyenkor még a lappangás időszakában kezdünk Ferrum hosphoricumot alkalmazni az arcdiagnosztikai jelek alapján (az első két órában negyedóránként), az öngyógyító mechanizmusok aktiválásával megakadályozhatjuk a betegség kitörését. A Schüssler-féle megfázásos protokoll vízben oldott formája (lsd. bevételi szabályok) csecsemőknél is bátran alkalmazható. Természetesen a Schüssler-kezelést megfelelő orrtoalettel (pl. csecsemőknél orrszívó porszívó) kell kiegészíteni.
A csecsemőkorban babát- és anyát egyaránt megkínozhatják a kólikás (hasfájós) panaszok. Ebben az esetben nem csak arcdiagnosztikai jelek alapján választhatjuk a Magnesium phosphoricum D6-os Schüssler sót, ugyanis bevált indikációs alkalmazásával is jó tapasztalatok vannak. Alkalmazása során 1 tablettát kell fél deci forró vízben feloldani, és 3x 1 műanyag teáskanállal adagolni a babának, melyet a panaszok jelentkezésekor egy-egy adaggal pluszban kiegészíthetünk. A Magnesium phosphoricum a későbbiekben is jól alkalmazhatók görcsoldásra. Akár nagy görcsszerként is aposztrofálhatnánk, ugyanis minden görcsös folyamatnál érdemes gondolni rá.
Ha gyermekünk gyakran bukik, amennyiben nem szükséges egyéb beavatkozás, abban az esetben 1 tabletta Natrium phosphoricum D6-os Schüssler sót érdemes Calcium fluoratum D6-os Schüssler sóval egy időben alkalmazni. Fél deci vízben oldjunk fel mindkét tablettából egyet-egyet, és napi 3x 1 műanyag kanálkával adagoljunk gyermekünknek. Tapasztalatok szerint a fenti Schüssler „ koktél” csökkenti a bukás gyakoriságát, és mennyiségét.

A Schüssler sók alkalmazási szabályai

A Schüssler sók hazánkban tabletta formájában érhetők el. Alapvetően ugyanazok a bevételi szabályok érvényesek a Schüssler sókra is, mint a homeopátiás golyócskákra. Mivel a Schüssler sók is a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a tablettákat szopogatni kell, vagy megvárni, amíg a nyelv alatt szétesnek. Csecsemőknek, kisgyermekeknek vízben oldva adjuk a tablettákat. 1 éves kor alatt fél deci vízben 1 tablettát kell feloldani, 1-2 éves korig 2 tablettát, 2 és 3 éves kor között pedig 3 tablettát. 3 éves kor felett – mivel információs terápiáról van szó –, nyugodtan áttérhetünk a felnőtteknél alkalmazott adagolásra. Bevétel előtt és után minimum 20 percig érvényes a „semmit a szájba szabály”, azaz ezen idő alatt ne étkezzünk, és víz kivételével folyadékot se fogyasszunk.

Hogyan adagoljuk gyermekkorban a Schüssler-sókat?

A Schüssler sók hazánkban tabletta formájában érhetők el. Alapvetően ugyanazok a bevételi szabályok érvényesek a Schüssler sókra is, mint a homeopátiás golyócskákra. Mivel a Schüssler sók is a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a tablettákat szopogatni kell, vagy megvárni, amíg a nyelv alatt szétesnek. A szokásos adagolás napi 3x1 tabletta, melyet a tabletták buborékmentes vízben történő egyszeri feloldásával, napközben elkortyolgatva is bevehetünk.
Csecsemőknek, kisgyermekeknek 3 éves korig csak vízben oldva adjuk a tablettákat!
Csecsemőknek fél deciliter vízben 1 tablettát kell feloldani, az oldat szokásos egyszeri adagja 1 teáskanál, a napi adag legfeljebb 3x1 teáskanál.
2 és 3 éves kor között 2 tablettát oldjunk fel fél deciliter vízben, melyből a szokásos egyszeri adag 1 teáskanál, a napi adag legfeljebb 3x1 teáskanál.
Acut tüneteknél az életkornak megfelelő oldatból negyedóránként 1 teáskanál, maximum 8 teáskanál a szokásos adagolás két órán át, ezután lehet áttérni a napi 3x1 teáskanál adagolásra.
Három éves kortól 3 tablettát oldjunk fel egy deciliter vízben, melyet napközben elkortyolgatva fogyasszon el. A napi adag: 3x1 tabletta
Iskolás kortól 3 tabletta fél liter vízben oldva, melyet napközben elkortyolgatva fogyasszon el. Napi adag: 3x1 tabletta. Acut tüneteknél negyedóránként 1 tabletta-maximum 8 tabletta-adandó két órán át. Ezután lehet áttérni a napi 3x1 tabletta adagolásra.
Amennyiben -3 éves kor felett!- a tablettákat nem oldjuk fel vízben, bevétel előtt és után minimum 20 percig érvényes a „semmit a szájba szabály”, azaz ezen idő alatt ne étkezzünk, és víz kivételével folyadékot se fogyasszunk.
A mágneses sugárzás „dekódolja” a gyógyszert, ezért ne tartsuk mágneses sugárzást kibocsátó készülék közelében. (pl. mobiltelefon, mikrohullámú sütő, tv, számítógép). A kezelés időtartama alatt kerüljük a mentolos, kámforos termékek fogyasztását és külső alkalmazását, valamint erős illóolajok és aromaterápia használatát. A Schüssler sók alkalmazásánál, ha a fenti szabályokat betartjuk, nincs további megkötés, hiszen egy természetes, szervezetbarát gyógymódról van szó. Azaz a Schüssler sók használatának nincs se alsó, se felső korhatára.

Schüssler-sók Arcdiagnózis és hiánytünetek

Forrás: http://www.csaszipatika.hupont.hu/8/schusslersok-arcdiagnozis-hianytunetek

Schüssler-sók
Arcdiagnózis és hiánytünetek
 
1 - Calcium fluoratum D6,D12
Arcdiagnózis
A Calcium fluoratum- hiány az arcon ráncosodás (redőképződés) formájában jelentkezik, ami a hiányos elaszticitás következményének tekinthető. Nagyon finom, legyező irányba szétterjedt ráncok láthatók a belső szemzugból kiindulóan az alsó szemhéj alatt, melyeket függőleges ráncok keresztezhetnek (ún. kockaredők). Ezek az elváltozások a felsô szemhéjra is húzódhatnak, de mindig a szem alatt kezdődnek. A legjobban akkor figyelhető meg, ha a beteg felfelé tekint. A ráncok alatt a bőr színe vöröses-feketés (barna hajú egyéneknél), de lehet vöröses-barnás, sőt nagyon ritkán előfordulhat ez az elszíneződés a jellegzetes rajzolatot mutató ráncosodás nélkül is. További hiánytünetek közé tartoznak: korpaképződés, a bőr fokozott elszarusodása, kérges, berepedezett kezek és lábak, visszeresség.
Hiánytünetek
Mozgási fájdalmak – elsősorban az ízületekben (lúdtalp, bokasüllyedés, lapos láb), izomgyengeség, bőrrepedezések, erős elszarusodás, körmök és hajvégek töredezettsége, csontritkulás, fogszuvasodás. A rugalmasság elvesztése nemcsak testi-fizikai, hanem lelki-pszichikai szinten is értelmezhető. Calcium fluoratum tartós hiánya esetén az izomrostok nyújthatósága és tágíthatósága romlik, aminek a következtében a has lógása, a méh függesztő szalagjának lazasága, emlők petyhüdtsége, fogak kihullása, visszeresség kialakulása, a csontokban és az ízületekben kopási fájdalmak fordulhatnak elő.


2 - Calcium phosphoricum D6, D12
Arcdiagnózis
A Calcium phosphoricum – hiányra utalnak azok a szekrétumok, melyek nyers tojásfehérjéhez hasonlítanak és a bőr felszínén sárgásfehér pörkként száradnak be, továbbá krónikus nyálkahártyahurutok, és száraz bőrelváltozások előfordulása. A hiány leginkább a viaszos bőrminôség által mutatja meg magát. A tapasztalatok szerint bizonyos gyakorlatot igényel az arc viaszosságának felismerése. Ez először a füleken, a homlokon, az orrhegyen, a szemhéjakon, majd az egész arcon megfigyelhető. A viaszos arcszín felismerése érdekében ajánlatos először a fülek színét megfigyelni, mert először itt mutatkozik meg a hiány. Az elváltozás nem jelent elszíneződést és nem fénylik. Általában enyhe sárgás beütés látható, ami a legkönnyebben sápadt arcszín esetén vehető észre. A fülek, az arc kivörösödése elfedheti a viaszszerű elváltozásokat. Ha a Calcium phosphoricum – hiány a Kalium chloratum – hiányával kombinálódik, akkor „savós” jellegűvé válik az arcszín, amit nagyon nehéz a viaszosságtól megkülönböztetni.
Hiánytünetek
Gyermekeknél: a gerinc és a fogazat hiányos fejlődése, csontritkulás, késedelmes csontképződés, késedelmes fogzás. Felnőtteknél: csontok mésztartalmának csökkenése, csontritkulás, csonttörések iránti fokozottabb hajlam, anémia (vérszegénység).

3 - Ferrum phosphoricum D6, D12
Arcdiagnózis
A Ferrum phosphoricum- hiány a „vaspirosság” által mutatja meg magát, ami melegségérzettel jár együtt és vértolulás által alakul ki. Ez először a homlokon, aztán a orcákon és a füleken válik láthatóvá. A fül kivörösödése magában is – pl. lelki megerőltetés miatt – előfordulhat. Az arcbőr gyulladása és a kivörösödött pattanások is a hiánytünetek közé tartoznak. A bőr elszíneződésére a barnásfekete vagy kékesfekete színek jellemzőek, az árnyék az orrgyök belső felszínéről indul ki. A diagnózis során megállapítandó, hogy mekkora az árnyék kiterjedése, mert ez mutatja meg a hiány mértékét. Erős testi megerőltetés vagy a lázas állapot kitörése előtt röviddel a szemek beesettsége is megfigyelhető. A Magnesium phosphoricum- és a Ferrum phosphoricum- hiány együttes előfordulása esetén kékesvörös színelváltozás válik láthatóvá.
Hiánytünetek
A vas-foszfát (FePO4 × 4H2O), illetve a vas széles hatókörrel bír a szervezetben, életfontosságú szerepe általánosan ismert. A vas nemcsak elengedhetetlen része a vörösvértesteknek (haemoglobin), hanem megtalálható minden sejtben, sok enzimatikus folyamat résztvevője és a fertőzések elleni védekezésben is szerepet játszik. Gyermekkorban a vas a növekedéshez szükséges, továbbá a menstruáció, a terhesség és a szoptatás időszakában is fokozottan igényli a szervezet. A vas összmennyisége 4-5 grammra tehető, amelynek háromnegyede a haemoglobinban fordul elő. Előfordulhatnak hiánya esetén koncentrációs nehézségek, alacsony láz, pulzáló, kalapácsoló fejfájás, gyulladások kezdeti stádiumai.

4 - Kalium chloratum D6, D12
Arcdiagnózis
A Kalium chloratum- hiányra az ún. limfatikus tejarc utal. A tejhez hasonlatos,fehéres-kékes vagy fehéres-vöröses bőrelszíneződést látunk, mintha az arcot sovány tejjel öntötték volna le. A sápadtság alatt az erek kéksége szűrődik át, a legbiztosabban a jellegzetes színelváltozás az alsó szemhéj alatt ismerhető fel. A felsô szemhéjon is fehéresség látható, ami a szemek behunyásakor válik láthatóvá, a színelváltozás az arcon átszűrôdik („bohócarc”), a felsô ajak mentén világos sávban („tejbajusz”) mutatja meg magát. Néhány betegnél a tejfehér sápadtság az egész arcra húzódik. Más elszíneződések könnyen elfedhetik a Kalium chloratum- hiányt, ami legkönnyebben a szemhéjak alatt vékony sávban ismerhető fel. További hiánytünete a szemhéjszélek kivörösödése, az állandó kötőhártya-irritáció, és a hajszálértágulatok (couperosis).
Hiánytünetek
Fehér lepedékkel fedett nyelv, túl világos széklet, hurutos köhögés (fehéres nyákkal), visszértágulat, puha tapintatú duzzanatok. A káliumhiány patológiai elváltozásokhoz vezet a különböző szövetekben (pl. a szívizomzatban, a vázizomzatban), tartós hiánya esetén a májműködés renyhesége is bekövetkezik, ami az anyagcsere lelassulásához vezet. A kálium minden sejt alkotórésze, különösen igaz ez a vörösvértestekre, továbbá a nátriumhoz hasonlóan a kálium is specifikus élettani hatással bír az idegek és az izmok ingerelhetőségére, továbbá a fehérjeszintézisben és a szénhidrátok értékesülésében ( anyagcsere- szabályozó hatás). Összességében a kálium a szervezet nélkülözhetetlen alkotórésze.

5 - Kalium phosphoricum D6, D12
Arcdiagnózis
A bôr állapota tág értelemben az egyénnek a környezetéhez és embertársaihoz fûzôdô viszonyát is tükrözheti. A Kalium phosphoricumhiány a külsô szemzugban megfigyelhetô hamuszürke elszínezôdéssel mutatja meg magát, mintha a cigarettahamut vékonyan rákenték volna és amit általában idegi fáradtság kísért. A jellegzetes szín az állon vagy a felsôajak fölött is megfigyelhetô. Az arc általános kinézete szürkés és piszkos benyomást közvetít (ha ez az arcszín állapítható meg, az az említett só kifejezett hiányát jelzi). A szemek apatikusak, levertséget tükröznek. Nagyon nagyfokú hiányt jelez a halánték beesettsége. Ez az állapot kiadós pihenést és a Kalium phosphoricum intenzív pótlását feltételezi.
Hiánytünetek
A kálium-foszfát (kalium-hydrogenphosphat, KH2PO4) a legjelentősebb intracelluláris (sejten belüli) anorganikus só és különösen fontos szerepet játszik a vér viszkozitásában, a vörösvértestek, a szövetek, az agy-, ideg- és izomsejtek működésében. A káliumhiány a szervek kifáradásához vezet, ami lelki zavarokkal, nyomott, levert hangulattal, ijedősséggel, szomorúsággal és emlékezeti gyengeséggel járhat együtt. Pszichoszomatikus zavarok, mint pl. fejfájás, alvási problémák, idegi eredetű hasmenés, vitalitás és belső hajtóerő hiánya, ingerlékenység, kimerültség, koncentrációs nehézségek, testi gyengeség, levertség jellemzi. Tipikus hiányjel a közvetlenül evés után jelentkező éhségérzet.

6 - Kalium sulphuricum D6, D12
Arcdiagnózis
Szinte mindenkinél előfordul Kalium sulfuricum- hiány. Ez a belső szemzugban barnássárga színárnyalattal mutatja meg magát (hasonló helyen, mint a Calcium fluoratum elszíneződés). Gyakran okkersárga szín látható A - alakban az orrgyöktől az állcsúcsig. Nagyon könnyen felismerhető a jellegzetes elszíneződés az alsó ajak két oldalán. Esetenként a barnássárga tónus a szemhéj körül és az egész arcon is megfigyelhető. Ilyenkor el kell különíteni a napozás miatti barnaságtól és a sötétebb bőrszíntôl. A „tejarcon” (Nr. 4 hiánya) ez a bőrszín valamivel nehezebben ismerhető fel, mivel annál eleve egy sárgásfehér alapszín észlelhető.
Hiánytünetek
Hiány esetén az érintett személy nagyon vágyik friss levegőre, továbbá korpázás, viszketés a bőrön, allergiás bőrbetegségek jelentkezhetnek.

7 - Magnesium phosphoricum D6, D12
Arcdiagnózis
A Magnesium phosphoricum – hiány halvány „magnézium-pirosságban” mutatja meg leginkább magát, ami az orr két oldalán, az orcákon jól látható. Érintésekor érezhetően melegség nélküli, annak ellenére, hogy az érintett személy a vörös folt alatt gyakran melegséget érez. A hiányállapotot a vörösség erőssége, kiterjedtsége és gyakorisága alapján értékelhetjük. Jellegzetes hiánytünetnek tekinthetjük az arcon jelentkező „hektikus pirosság”-ot, ami hirtelen mutatkozik az arcon vagy a nyakon izgalmi állapotban vagy fizikai igénybevétel esetén. Ha a Magnesium phosphoricum- hiány mellett Kalium chloratum – hiány is fennáll, akkor a pirosság karmazsinpirossággá válik (ami erősebb szín, kékes árnyalat nélkül).
Hiánytünetek
Hiány esetén kifejezett a csokoládé iránti vágy, az arc kipirosodása, az izomgörcsök, a kólikás panaszok.

8 - Natrium chloratum D6, D12
Arcdiagnózis
A Natrium chloratum- hiány Schüßler szerint a szekrétumok mennyiségi és minőségi megváltozásában mutatkozik meg. Ezek a következők:
1. Zselatinszerû fénylés az arcon. Ez egy nedves hatású, megszakítással tarkított, a bőr állapotát látni engedő fénylés, ami nagyon hasonlít ahhoz a jelenséghez, amit a meztelen csiga hagy hátra maga után. A fénylés igazából nem lemosható és többnyire nem az egész arcon jelentkezik. Kisebb fokú hiány esetén az elváltozás az orron és a szemhéjakon figyelhető meg, leginkább a belső szemzugból kiindulóan. A hiány mértékének megállapítása a fénylő folt kiterjedése és annak intenzitása alapján történik, azaz milyen mértékben terjedt ki az arcon és milyen erősségû a fénylés.
2. Püffedtség. Az arcon jelentkezô püffedtség a testfolyadékok eloszlási zavarát tükrözi: kitágult bőrpórusok figyelhetők meg, a bőr hasonlít a narancs héjához. A pórusok mélyek, körülöttük a bőr duzzadt és kissé megemelkedett. Kisebb hiány esetén ezek a tünetek csak az orrszárnyak mellett észlelhetők általában pénzérményi területen.
3. Ragacsos szemhéjszél. Kisfokú Natrium chloratum- hiány esetén az alsó szemhéjon megfigyelhető, hogy a szemhéjszél nyálkával fedett.
4. „Cipóarc”. Folyadékretenció miatt kemény, telt arc zselatinos fényléssel. Ha zsíros fénylés állapítható meg, akkor még Natrium phosphoricum- hiány is fennáll.
Hiánytünetek
Allergiás kórképek, szénanátha, nyálkahártya-hurutok, száraz bőr. Tartós és súlyos hiánytünetek esetén ízületi- és izomreuma, érelmeszesedés, bűzös vizelet és maró testváladékok, híg hasmenés, rossz tápláltsági állapot gyomor- és bélfelszívódási zavarok miatt, étvágytalanság, vérszegénység, vérzések alakulhatnak ki.

9 - Natrium phosphoricum D6, D12
Arcdiagnózis
A Natrium phosphoricum – hiány minden tünete összefügg a zsíranyagcserével és a sav-bázis háztartás zavarával.
1. Zsíros fénylés. Tompa zsíros fénylés figyelhető meg az orrszárnyakon, a homlokon és az állon, olyan mintha az arc bőrét szalonnával kenték volna be. Fontos különbség a Natrium chloratum – hiány esetén
megfigyelhető zselatinos fényléssel szemben, hogy ez a zsíros fénylés lemosható az arcról, továbbá elősegíti az elkülönítésüket, ha az arcot kézhátunkkal végigsimítjuk és ellenőrizzük, hogy azon is megjelent-e a zsíros fénylés.
2. Mitesszerek. Lerakódott zsírból állnak és leginkább az orron, a szájszögletekben, a homlokon és az állon fordulnak elő. Ha a pattanások zsíros bőr nélkül is megfigyelhetők, akkor a fenti ásványi són kívül még Kalium chloratum – hiány is fennáll.
3. Petyhüdt arc. Zsírosan fénylô, petyhüdt arc.
Hiánytünetek
Levertség, tartós kimerültség (savanykásság testi-lelki értelemben), pattanások, bőrkiütések, zsíros vagy zsírszegény, érdes bőr, hajvégek töredezettsége.

10 - Natrium sulphuricum D6, D12
Arcdiagnózis
A Natrium sulfuricum gyakrabban szükséges annál, mint ahányszor az arcdiagnózissal a hiányát megállapítjuk. Az anyagcsere terheltsége miatt a szövetekben gyulladásos elváltozások alakulhatnak ki, ami az arcon a következők szerint mutatja meg magát:
1. Gyulladás miatti kékesvörösség. Ez elsősorban az orron figyelhető meg (pl. iszákos emberek orrán), de az orrnyergen át az orcákra is terjedhet. A hideghatás miatti kipirulás és az arc rózsás színe szintén utalhat a hiányra. Fontos különbség, hogy más Schüßler-sók esetén a piros színelváltozás sohasem az orron jelenik meg!
2. Zöldessárga arcszín (hasonlít az éretlen citrom színéhez). Ha a hiány csak kis mértékű, akkor az arcnak csak sárgás tónusa érzékelhető. Ez azonban nem a szem körül figyelhető meg, mint a Kalium sulfuricum – hiány esetén, hanem
    a) halántékon és a külső szemzugban,
    b) fül előtt sárgászöld csíkokban,
    c) orrnyergen,
    d) esetleg homlokon, alsó ajak alatt is.
Hiánytünetek
Ödémaképződés (lábak, kezek, szemhéjak, …).

11 - Silicea D6, D12
Arcdiagnózis
A szövetek hiányos kovasav ellátottsága a következő elváltozásokat okozhatják az arcon:
1. Mázas fénylés. Úgy fénylik, mint egy tükör, de a bőrön nincs elváltozás. Először az orron, az orrnyergen, majd az orcákon, illetve az egész arcon megfigyelhetővé válik. Kezdődő hiányállapot esetén gyakran a hajszálak tövénél figyelhető meg ez az elváltozás. A „polírozott” fejbőr kopaszoknál az erős Silicea – hiány jele. A kifényesedett bőr – ami a pergamenhez hasonlít – a mázas fénylés előfokának tekinthető.
2. Szemüregek elváltozása. Ha a beteg felfelé tekint, akkor a szemhéj és a homlokcsont között egy mélyedés figyelhető meg, ami különböző szélességű és mélységű lehet.
3. Szarkalábak, homlokredők, fül előtti redők. A kötőszövet rugalmasságának csökkenése miatt alakulnak ki. Ezen kívül törékeny, berepedezett körmök, töredezett hajvégek, terhességi csíkok (ilyenkor kezelés Nr. 1 Calcium fluoratum-mal együtt)
Hiánytünetek
Acidum silicicum (kovasav, illetve kovasav-anhidrid, kvarc, homok, SiO2 × xH2O) a szervezetben a kötő- és támasztószövetek működésében nélkülözhetetlen, fontos a bőr- és a nyálkahártyák, a körmök, a haj és a csontok felépítésében. A kovasav fokozza a szövetek ellenálló- képességét és azok mechanikai feszességét („biokémiai kozmetikum”). A tüdő, a nyirokcsomók és a mellékvesék jelentős mennyiségben
tartalmazzák. A szilícium, amely fontos összetevője a kovasavnak, a földkéreg második leggyakoribb eleme az oxigén után. A szervezet kovasav-tartalma embrionális korban a legmagasabb és az életkor előrehaladtával mennyisége folyamatosan csökken. De nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is megváltozik, mert az embrionális kötőszövetben amorf, magas víztartalmú kovasav található, míg idősebb korban a kovasav inkább komplexeket képez kevés víztartalom mellett. A mészanyagcserében is különleges szerepet játszik. Más anyagok mellett a kovasav szükséges a kalcium táplálékból történő felvételéhez, szabályozza a kollagénszintézist (vázfehérjetestek képződését) és aktiválja a fagociták (falósejtek) tevékenységét, melyek a fertőzések elhárításában játszanak jelentős szerepet.



12 - Calcium sulphuricum D6, D12
Arcdiagnózis
Mivel dr. Schüßler élete végén nem tekintett a Calcium sulfuricum-ra funkciószerként, ezért dr. Hickethier nem adott meg hozzá arcdiagnosztikai sajátosságokat. Az irodalomban azonban ennek ellenére leírtak néhány olyan elváltozást, melyek Calcium sulfuricum – hiány esetén alakulnak ki.
1. Időskori foltok. Barnás lerakódások a bőr alatt, melynek oka, hogy a szervezet megpróbálja a felgyülemlett toxikus anyagokat az anyagcsere szempontjából kevéssé fontos helyre szállítani és ott raktározni.
2. Alabástromfehér arcszín. Mészfehér sápadtság, gipsszel mutatott hasonlóság. A hiányállapot fontos okaként sokkélményeket szoktak megadni, ami azonban kellő kritikus hozzáállást igényel.
Hiánytünetek
Vértolulások, krónikus gennyesedések, tályogképződési hajlam, pattanások.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 57
Tegnapi: 200
Heti: 497
Havi: 2 984
Össz.: 180 436

Látogatottság növelés
Oldal: Schüssler-sók - arcdiagnózis, hiánytünetek
CSÁSZI GYÓGYSZERTÁR ÉS BIOTÉKA - © 2008 - 2016 - csaszipatika.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


Read more: http://www.csaszipatika.hupont.hu/8/schusslersok-arcdiagnozis-hianytunetek#ixzz41IrajFl0

2016. február 20., szombat

bulgur

Forrás: http://ayurliget.hu/pages/wiki/test_es_lelek_taplalasa/19/

Bulgur, a nyár könnyű gabonaétele

2011.07.04 22:46 | 0

Magyarországon még kevesen ismerik és használják a bulgurt, azaz a nyers búzából készült gabonatöretet.
A bulgur a közel-keleti konyha egyik népszerű gabonája, illetve a kaukázusi népek, az örmények, a görögök, bolgárok és a törökök kedvelt eledele. Az ókorban széles körben ismerték, Kínában, Egyiptomban és az etruszkoknál is fogyasztották. 
A bulgurt a kora nyári nyers, zöld búzából készítik. A búzaszemeket először részlegesen lehántolják, majd gőzben párolják, és a napon megszárítják. A magokat szárítás után különböző méretűre törik, ez kerül a piacra bulgur néven. 
A búzának ez a feldolgozási módja olyan tápanyagok megőrzését is lehetővé teszi, melyek egyébként nem őrződnek meg a búzából készült egyéb élelmiszer alapanyagokban és ételekben. A bulgur különösen sok rostanyagot, fehérjét, B-vitaminokat, vasat és magnéziumot tartalmaz, glikémiás indexe alacsony. 
Magyarországon bioboltokban és keleti élelmiszerboltokban szerezhetjük be, de már egy-két nagyobb élelmiszeráruház polcain is feltűnik

A bulgur felhasználási módjai:
- köretként
- zöldséges egytálételként
- salátaként
- levesbe főzve



A közel-keleti országokban bulgurból készül a híres tabbuleh nevű étel, mely egy könnyű, hűsítő hatású, zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel, pirított magokkal gazdagított egytálétel. Általában igaz, hogy a rizst és a kuszkuszt helyettesíthetjük bulgurral is. 
A bulguros ételekhez remekül illenek a joghurtból készült italok, mint a lasszi, illetve a friss fehér sajtok, a feta vagy a joghurtból készült sajtok.

A bulgur jellemzői és helye az ájurvédikus étrendben
Az ájurvéda a búzát az édes, hűvös, olajos és nehéz minőséget képviselő ételek közé sorolja, ami elsősorban a pitta és a váta dósa számára kedvező. A bulgur, mivel a nyers búzából készült, egy sokkal könnyebb, könnyebben emészthető és kisebb energiatartalmú étel a többi búzaételhez viszonyítva, így a kaphákat sem nehezíti el annyira. Nyers volta miatt az édes minőség is kevesebb benne, nem igazán illik az édes, tejes ételekhez.
Mindhárom dósa számára leginkább a meleg, nyári évszakban ajánlatos fogyasztani, mert tápláló, de mégsem válunk tőle nehézzé és tompává az étkezés után, ami ebben az évszakban különösen nem kívánatos.

A bulgur főzéséről általában
Mivel előfőzött-párolt gabonáról van szó, a bulgurral nagyon könnyű a dolgunk. A szem nagyságától függően 10-15 perc alatt elkészül. A finom, apróbb szemű bulgurt elég csak leforrázni és a lefedett edényben hagyni kb. 15-20 percre. A durvább, nagyobb szemű változatot már főzni kell. Az ilyen bulgurt először mindig futtassuk meg valamilyen zsiradékon 1-2 percig, ekkor adhatunk hozzá ízlés szerint fűszereket. A pirítás után kétszeres mennyiségű vízzel öntsük le, majd fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára. Ilyen módon egy kellemes, diós ízű, pergő szemű, könnyű kásaételt kapunk.

Bulgur spagettivel vagy cérnametélttel

1 csésze bulgur
5 dkg cérnametélt vagy spagetti 3-5 cm-es darabokra törve
egy csipet hing
biovegeta ízlés szerint
2 csésze víz
néhány evőkanál fenyőmag ízlés szerint 
olívaolaj
Az olívaolajon megpirítjuk a spagettit (először kifehéredik a tészta, majd utána kezd kicsit barnulni), ezután hozzáadjuk a hinget, illetve a bulgurt és ezeket is megfuttatjuk az olajon. 
Vizet öntünk rá, ízlés szerint ekkor tehetünk bele egy kis biovegetát, illetve sót is. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk.
Egy másik edényben olaj nélkül aranybarnára pirítjuk a fenyőmagot, majd a kész bulgurba keverjük.
Variáció: A fenyőmag helyett pirított törökmogyorót, kockára vágott paradicsomot, uborkát és mentalevelet keverjünk a bulgurhoz.


Zöldbab és brokkoli tabulé

2 csésze bulgur
3 és fél csésze víz
1 ek biovegeta
csipet hing
1-1 csésze francia zöldbab és/vagy brokkoli
1 kis paradicsom
1 csokor petrezselyem zöldje és/vagy zeller zöldje
néhány apróra vágott menta levél
1 ek édes pirospaprika
1 ek kömény
fél csésze törökmogyoró vagy mandula
4 ek extra szűz olíva olaj
A mogyorót vagy mandulát nagyobb darabokra vágjuk egy egy kis olajban aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. 
A bulgurt 1-2 percig pirítjuk az olívaolajban, majd a pirítás végén a hinget is hozzákeverjük. Néhányszor összeforgatjuk, hogy a hing is egy picit megpirulhasson. Vizet öntünk rá, biovegetával ízesítjük, sózzuk. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
A zöldbabot/brokkolit egy másik edényben szintén megpároljuk, és az összes többi összetevővel együtt a bulgurhoz keverjük, egy percig lefedve állni hagyjuk. Melegen és hidegen is (salátaként) fogyasztható.

Kora nyári tabulé

2 csésze bulgur
4 csésze víz
csipet hing
1 citrom leve és héja (vagy ízlés szerinti mennyiség)
1 édeskömény gumó apróra felkockázva
1 csésze megfőzött cukorborsó
½ liter fehér gyöngybab vagy más apró szemű bab megfőzve
½-1 csésze megpirított és összedarabolt mandula
¼ csésze menta és petrezselyem zöldje
extra szűz olívaolaj ízlés szerint
só, őrölt feketebors ízlés szerint
A bulgurt kevés olajon megpirítjuk. A pirítás végén hozzákeverjük a hinget és tovább pirítjuk, míg annak is megérezzük az illatát. Vizet öntünk rá, sózzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. 
A kész bulgurhoz keverjük a citromlevet és héját, a borsót, a gyöngybabot, az édesköményt, a mandulát, valamint a friss zöldfűszereket. Ízlés szerint még meglocsolhatjuk némi olívaolajjal és megszórhatjuk feketeborssal. 
Kiadósabb, laktató egytálétel, rózsavizes lasszival pompás nyári ebéd.

Bulgur datolyával és zöldségekkel

½ csésze bulgur
½ ek ghí
½ tk őrölt édeskömény mag
2 csésze víz
2 kisebb cukkíni kockára vágva
1 ek apróra vágott mentalevél
½ tk friss bazsalikom
2 paradicsom kockára vágva
1 ek datolya apró darabokra vágva

A ghíben megpirítjuk az édeskömény magot, majd hozzákeverjük a bulgurt és még kb. 1 percig tovább pirítjuk. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a cukkínit, sózzuk, és fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára. 
A kész bulgurba keverjük bele a paradicsom és datolya kockákat, valamint a friss zöldfűszereket.

köret - bulgur, kuszkusz, tarhonya, gersli

Forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130422-koretek-bulgurbol-kuszkuszbol-gerslibol-tarhonyabol.html

A legjobb gabonaköretek

2013.04.23. 8:063
Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sorozatunkban a köret rettenetesen unalmassá vált műfaja ellen küzdünk. A rizs csak akkor jó, ha el is tudjuk készíteni, cserébe viszont alternatíváit, a bulgurt, a kuszkuszt, a tarhonyát és a gerslit alig lehet elrontani, és sokkal izgalmasabbak, variálhatóbbak is a rizsköreteknél.
Forrás: Táfelspicc
A sorozat második részében a tésztaköretekkel foglalkoznánk, ha ez a kategória létezne. Hosszas tanakodás után arra jutottunk, hogy a menzák még elbírják a csigatésztával körített tokányokat, a magyar tojásos tésztáknak mégis inkább levesben vagy önálló ételben van a helyük, túrós csuszában, mákos-diós-krumplis-káposztás tésztában, de nem köretben. A nokedlik remek alátétei a szaftosabb húsételeknek, mégsem olyan tészták.
A nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar jellegű gondolatmenet kivétele pedig a tarhonya. Gyors körkérdést tettünk fel laikus, jellemzően nem főző fogyasztók körében, vajon mit képzelnek, miből készül a tarhonya, és egyikük sem tippelt a tésztára. És valóban: a tarhonya félkemény, pirított, különálló szemeinek köszönhetően a legkevésbé sem tészta jellegű, karaktere miatt nyugodtan tehető a gabonafajták és a belőlük készülő köretek, a kuszkusz, a bulgur és a gersli mellé.
Tarhonya
Ez a legkülönlegesebb magyar tojásos tészta, melyet eredetileg keményre gyúrt, tehát kevés tojással készült tésztából vagdostak, majd gömbölygettek kézzel, szemenként, és ezután szárították ki nagy vászonzacskókban lógatva. Mi is kipróbáltuk a házi előállítását külföldön élő, tarhonyáért síró barátok kedvéért, de ezt csak vaskezűeknek és különösen erős idegzetűeknek ajánljuk. A tarhonya egyszerűen és gyorsan összedobható köret, mégis rengetegen elrontják, puhára, ragacsosra vagy egyenesen masszává főzik, esetleg odakozmálják a szemeket, amelyek ettől aztán nem tudnak megfőni, és lépten-nyomon koppannak rajtuk a fogaink. Két alapszabálya van csak a tökéletes tarhonyának: az előpirítás és a kevés víz.
Forrás: Táfelspicc
Alaprecept
A száraz tarhonyát kevés zsiradékon, közepes lángon kevergetve pirítom, míg a szemek színt nem kapnak. Az enyhe aranyszín a cél, a barna, sötétbarna már nem jó. Annyi vízzel öntöm fel, hogy kétujjnyira ellepje, fűszerezem, majd lefedve, alacsony lángon párolom, míg minden nedvességet magába nem szív. Ha ekkor még nem puhult meg, hozzáöntök egy kevés vizet, és ha azt is elfőtte, újrakóstolom.
Mihez passzol?
Mindenféle szaftos húsételt remekül kísér, de az Ínyesmester szerint leginkább pörköltekhez, különösen malacpörkölthöz illik. Önálló főszereplője a világ legjobb kollégiumi konyhaételének, a pásztortarhonyának, de lecsósan, szalonnásan, gombával is régóta készítik. Mostanában újra divatba jött, és rengeteg különböző új szerepet kap, készítik salátának hidegen, vagy grillezett zöldségekkel langyosan, mi most egy kolbászos-paradicsomos verziót próbáltunk ki, amely külön-külön is, tehát csak paradicsommal vagy csak kolbásszal is remekül működik.
Kuszkusz
couscous berber szó, sodortat, görgetettet jelent. A marokkói, algériai, tunéziai, líbiai konyha jellemző étele. Búzadarából készítik, amelyet vízzel spriccelnek le, golyókat formálnak belőle, majd belisztezik, így nyomják át egy szűrőn. Ezután átválogatják, hogy hasonló méretűek legyenek a szemcsék, melyeket aztán napon szárítanak ki. Régen az asszonyok kézzel készítették, ma már főleg a gépi gyártás jellemző, három méretben: finom, közepes és durva.
Attól különleges, hogy kész változata teljesen puha, és annyira apró szemű, hogy rágni is alig kell, a formáját mégis megtartja, a szemcsék nem tapadnak össze vagy válnak egyneművé. Ezért, főleg a textúrából fakadóan, tökéletesen egyedi élményt nyújt. Eredetileg egy külön erre a célra szánt edényben gőzölik, amely két részből áll: az alsóban fő a szaftos, zöldséges vagy húsos étel, fölötte puhul a kuszkusz a főétel gőzében, így enyhén átveszi az ízeit. Autentikusan éppen ezért lassú gőzöléssel kellene készíteni, de a legtöbb boltban kapható változat előfőzött, így ezt a fajtát, a lusták és rohanók legnagyobb örömére még csak főzni sem kell.
Forrás: Táfelspicc

Alaprecept

A kuszkuszt széles, de mély tálba öntöm, majd annyi húslevest, alaplevet, gyömbéres, kurkumás vagy korianderes vizet öntök rá, hogy kétujjnyira ellepje, és azonnal letakarom egy tányérral vagy fóliával. Ha felszívta a folyadékot, kevés olívaolajat vagy vajat adok hozzá. Továbbvariálható salátának, friss vagy sült zöldségekkel, fűszernövényekkel keverve, de így, magában is tökéletes köret, főleg ha fűszeres, erőteljesen ízesített ételt kísér. Saját narancsos-petrezselymes változatunk receptjét itt találják.
Bulgur
Nem összetévesztendő az előbbiekben bemutatott kuszkusszal, amelynek nagy része liszt, hiszen itt különböző nagyságúra tört búzaszemekről van szó. Mivel itt a gabonának majdnem teljes része megmarad az előállítás során, egy, a kuszkusznál és a tésztaféléknél sokkal egészségesebb, teljes kiőrlésű gabonának számító ételről van szó. A különbség nem csak a rosttartalom szempontjából jelentős: a bulgur szemcséi nagyobbak, keményebbek és rágnivalóbbak, mint a kuszkuszéi. Az íze is egészen más, a bulgur gabonaíze jelentős, szinte a diófélékre emlékeztet. Főleg a török és a közel-keleti konyhában jellemző alapanyag, de mediterrán országokban és Indiában is előfordul. Finom és durva változata létezik, a finomat még főzni sem kell, elég áztatni, mint a kuszkuszt. A leghíresebb libanoni salátareceptben, a tabuléban pedig már a saláta levétől megpuhul. Az autentikus változat az itt leírtak szerint készül, sok petrezselyemmel, kevés bulgurral, és nem fordított aránnyal, ahogyan a franciák készítik. Egyes változatokgránátalmamagokat is kevernek a salátába. A másik klasszikus bulgursaláta a török kisir, amely paradicsommal és csilivel készül.

Gersli
Más néven árpagyöngy, hiszen a hántolt, és azonos szeműre válogatott árpát nevezik így, amelyet hagyományosan a töltött káposzta gombócából ismerünk, ahol a rizs alternatívájaként szokott szerepelni. Vagy a sólet betétjeként, ahol pedig a sok hús mellett teljesen elsikkad. A felsoroltak közül a legolcsóbb és legkönnyebben hozzáférhető, nagyon markáns ízű, nagy és szétfőzhetetlen szemeivel messze felülmúlja a rizst. A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta, kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést. Diófélékkel, aszalt gyümölcsökkel vagy sült zöldségekkel elkeverve salátának különlegesen formatartó és fogkemény állaga miatt tökéletes, de rizottónak is remek, sőt, a szétfőzhetetlensége miatt jobb, mint sok más, rossz rizsből főzött változat. Az itt található gerslirizottó-receptet a végtelenségig variálhatják.
Alaprecept
A gerslit néhány órára hideg vízbe áztatom, majd ugyanúgy készítem, mint a párolt rizst: zsíradékon átpirítom, felöntöm annyi húslevessel, alaplével vagy fűszeres vízzel, amennyi a gersli körülbelül két és félszerese, majd alacsony lángon, fedő alatt párolom, míg be nem szívta az összes vizet. Mivel főzési ideje csaknem kétszerese a rizsének, nehezebb péppé főzni és így elrontani.
A hajdináról Váncsa István itt ír bővebben, rengeteg recepttel kiegészítve.