2015. december 27., vasárnap

gyomorsav, savasodás, reflux - vitaminsziget.com

Forrás: http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1149

Lúgosítás-Savtalanítás 6. - A gyomorsav és a savasodás kapcsolata

2011.11.04. 
Címkék: Dr. Robert Young   gyomorsav   innerlight   lúgosítás   lúgosító   méregtelenítés   Robert Young   savasodás   supergreens   Young pHorever  
A gyomorsav fontos funkciókat lát el szervezetünkben. Védelmet jelent számos kórokozó ellen, emellett aktiválja a gyomor által termelt fehérjeemésztő enzimet, a pepszint, így kétszeresen járul hozzá a fehérjék emésztéséhez.
A gyomor pH értéke 2 körül ideális, ez az a közeg, ami a fehérjeemésztéshez kell. Táplálkozás során a pH érték be is áll erre a szintre, hisz akkor aktiválódnak az emésztőmirigyek. Azonban ez a folyamat szakaszos és nem állandó. Épp ezért amikor valakinek állandóan „sok a sava”, savas felbüfögései vannak, ég a nyelőcsöve, az nem természetes jelenség. Ez annak a jele, hogy a savképzés intenzívebb és folyamatosabb, mint kellene.
Persze amikor szükséges, akkor ne dolgozzunk a gyomor savassága ellen!. Ha húst eszünk, ne igyunk rá fél liter vizet, mert nehezebben fog megemésztődni! Ilyenkor szükség van a savas közegre. Gond akkor van, ha a sav akkor is túl sok, ha éppen nem emésztünk. Gondoljunk a testükre úgy, mint egy csőre. A bélrendszer a szánktól a fenekünkig egy belső cső, de az is "kívül" van a testünkön. Érdekes gondolat ugye?
Bizonyos méregtelenítési, kivezetési funkciók ebben a csőben is működnek, nemcsak felszívás történik. Így van ez a savak kivezetésével is. A gyomorsavtermelés egy meglévő mechanizmus, és ha a test el van savasodva, ezt is felhasználja a savaktól való megszabadulásra. Így mindig termeli a gyomorsavat, nem csak akkor, amikor szükség van rá. Ez okozza aztán a refluxos tüneteket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a sok tapasztalat, amelyről azok a betegek számolnak be, akik elkezdik a lúgosítást. Egy-két hónapon belül szinte mindenki elhagyja savkötőit, akinek ilyen problémája volt. Ez általában az első siker.
Ez érthető is. Gondoljunk csak bele: a gyomorfal sejtje a gyomor ürege felé savat termel. A másik oldalra (a szervezet felé) kénytelen lúgot üríteni. Ez a folyamat egy elsavasodott szervezetben kifejezettebb, mert így próbálja magát lúgosítani. Így a túlzott gyomorsavtermelés, a refluxbetegség, a gyomorégés stb. az elsavasodás egyik jele.
A gyomorsavkötő gyógyszerek még ezt a "lúgosító" mechanizmust is gátolják, így amellett, hogy tüneti terápiát nyújtanak, a valódi bajt elfedtetik. Gyomorsav-probléma esetén ezért a legfontosabb a szervezet savtalanítása, ami savtalanító diéta mellett savtalanító folyadékokkal érhető el. A jó hír az, hogy bár a savtalanodás nem egy-két hét alatt megy végbe, a tünetek már ennyi idő alatt is jelentősen javulni szoktak. Ez általában az első pozitív tapasztalat a lúgosítás hatására.
Dr. Gulyás Tamás
Megérkezett a Supergreens termékek továbbfejlesztett, új generációja: a Young pHorever!  A Young pHorever termékek kizárólag európai alapanyagokból készülnek, ésmég kedvezőbb árúak!
Kérdésével, észrevételével forduljon a szerkesztoseg@vitaminsziget.com hoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése