2016. február 20., szombat

bulgur

Forrás: http://ayurliget.hu/pages/wiki/test_es_lelek_taplalasa/19/

Bulgur, a nyár könnyű gabonaétele

2011.07.04 22:46 | 0

Magyarországon még kevesen ismerik és használják a bulgurt, azaz a nyers búzából készült gabonatöretet.
A bulgur a közel-keleti konyha egyik népszerű gabonája, illetve a kaukázusi népek, az örmények, a görögök, bolgárok és a törökök kedvelt eledele. Az ókorban széles körben ismerték, Kínában, Egyiptomban és az etruszkoknál is fogyasztották. 
A bulgurt a kora nyári nyers, zöld búzából készítik. A búzaszemeket először részlegesen lehántolják, majd gőzben párolják, és a napon megszárítják. A magokat szárítás után különböző méretűre törik, ez kerül a piacra bulgur néven. 
A búzának ez a feldolgozási módja olyan tápanyagok megőrzését is lehetővé teszi, melyek egyébként nem őrződnek meg a búzából készült egyéb élelmiszer alapanyagokban és ételekben. A bulgur különösen sok rostanyagot, fehérjét, B-vitaminokat, vasat és magnéziumot tartalmaz, glikémiás indexe alacsony. 
Magyarországon bioboltokban és keleti élelmiszerboltokban szerezhetjük be, de már egy-két nagyobb élelmiszeráruház polcain is feltűnik

A bulgur felhasználási módjai:
- köretként
- zöldséges egytálételként
- salátaként
- levesbe főzve



A közel-keleti országokban bulgurból készül a híres tabbuleh nevű étel, mely egy könnyű, hűsítő hatású, zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel, pirított magokkal gazdagított egytálétel. Általában igaz, hogy a rizst és a kuszkuszt helyettesíthetjük bulgurral is. 
A bulguros ételekhez remekül illenek a joghurtból készült italok, mint a lasszi, illetve a friss fehér sajtok, a feta vagy a joghurtból készült sajtok.

A bulgur jellemzői és helye az ájurvédikus étrendben
Az ájurvéda a búzát az édes, hűvös, olajos és nehéz minőséget képviselő ételek közé sorolja, ami elsősorban a pitta és a váta dósa számára kedvező. A bulgur, mivel a nyers búzából készült, egy sokkal könnyebb, könnyebben emészthető és kisebb energiatartalmú étel a többi búzaételhez viszonyítva, így a kaphákat sem nehezíti el annyira. Nyers volta miatt az édes minőség is kevesebb benne, nem igazán illik az édes, tejes ételekhez.
Mindhárom dósa számára leginkább a meleg, nyári évszakban ajánlatos fogyasztani, mert tápláló, de mégsem válunk tőle nehézzé és tompává az étkezés után, ami ebben az évszakban különösen nem kívánatos.

A bulgur főzéséről általában
Mivel előfőzött-párolt gabonáról van szó, a bulgurral nagyon könnyű a dolgunk. A szem nagyságától függően 10-15 perc alatt elkészül. A finom, apróbb szemű bulgurt elég csak leforrázni és a lefedett edényben hagyni kb. 15-20 percre. A durvább, nagyobb szemű változatot már főzni kell. Az ilyen bulgurt először mindig futtassuk meg valamilyen zsiradékon 1-2 percig, ekkor adhatunk hozzá ízlés szerint fűszereket. A pirítás után kétszeres mennyiségű vízzel öntsük le, majd fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára. Ilyen módon egy kellemes, diós ízű, pergő szemű, könnyű kásaételt kapunk.

Bulgur spagettivel vagy cérnametélttel

1 csésze bulgur
5 dkg cérnametélt vagy spagetti 3-5 cm-es darabokra törve
egy csipet hing
biovegeta ízlés szerint
2 csésze víz
néhány evőkanál fenyőmag ízlés szerint 
olívaolaj
Az olívaolajon megpirítjuk a spagettit (először kifehéredik a tészta, majd utána kezd kicsit barnulni), ezután hozzáadjuk a hinget, illetve a bulgurt és ezeket is megfuttatjuk az olajon. 
Vizet öntünk rá, ízlés szerint ekkor tehetünk bele egy kis biovegetát, illetve sót is. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk.
Egy másik edényben olaj nélkül aranybarnára pirítjuk a fenyőmagot, majd a kész bulgurba keverjük.
Variáció: A fenyőmag helyett pirított törökmogyorót, kockára vágott paradicsomot, uborkát és mentalevelet keverjünk a bulgurhoz.


Zöldbab és brokkoli tabulé

2 csésze bulgur
3 és fél csésze víz
1 ek biovegeta
csipet hing
1-1 csésze francia zöldbab és/vagy brokkoli
1 kis paradicsom
1 csokor petrezselyem zöldje és/vagy zeller zöldje
néhány apróra vágott menta levél
1 ek édes pirospaprika
1 ek kömény
fél csésze törökmogyoró vagy mandula
4 ek extra szűz olíva olaj
A mogyorót vagy mandulát nagyobb darabokra vágjuk egy egy kis olajban aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. 
A bulgurt 1-2 percig pirítjuk az olívaolajban, majd a pirítás végén a hinget is hozzákeverjük. Néhányszor összeforgatjuk, hogy a hing is egy picit megpirulhasson. Vizet öntünk rá, biovegetával ízesítjük, sózzuk. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
A zöldbabot/brokkolit egy másik edényben szintén megpároljuk, és az összes többi összetevővel együtt a bulgurhoz keverjük, egy percig lefedve állni hagyjuk. Melegen és hidegen is (salátaként) fogyasztható.

Kora nyári tabulé

2 csésze bulgur
4 csésze víz
csipet hing
1 citrom leve és héja (vagy ízlés szerinti mennyiség)
1 édeskömény gumó apróra felkockázva
1 csésze megfőzött cukorborsó
½ liter fehér gyöngybab vagy más apró szemű bab megfőzve
½-1 csésze megpirított és összedarabolt mandula
¼ csésze menta és petrezselyem zöldje
extra szűz olívaolaj ízlés szerint
só, őrölt feketebors ízlés szerint
A bulgurt kevés olajon megpirítjuk. A pirítás végén hozzákeverjük a hinget és tovább pirítjuk, míg annak is megérezzük az illatát. Vizet öntünk rá, sózzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. 
A kész bulgurhoz keverjük a citromlevet és héját, a borsót, a gyöngybabot, az édesköményt, a mandulát, valamint a friss zöldfűszereket. Ízlés szerint még meglocsolhatjuk némi olívaolajjal és megszórhatjuk feketeborssal. 
Kiadósabb, laktató egytálétel, rózsavizes lasszival pompás nyári ebéd.

Bulgur datolyával és zöldségekkel

½ csésze bulgur
½ ek ghí
½ tk őrölt édeskömény mag
2 csésze víz
2 kisebb cukkíni kockára vágva
1 ek apróra vágott mentalevél
½ tk friss bazsalikom
2 paradicsom kockára vágva
1 ek datolya apró darabokra vágva

A ghíben megpirítjuk az édeskömény magot, majd hozzákeverjük a bulgurt és még kb. 1 percig tovább pirítjuk. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a cukkínit, sózzuk, és fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára. 
A kész bulgurba keverjük bele a paradicsom és datolya kockákat, valamint a friss zöldfűszereket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése