2016. február 14., vasárnap

csipetke - tojással és tojás nélkül

http://www.femina.hu/recept/csipetke

kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Recept   /   

Csipetke

A tökéletes csipetke
Tojással és anélkül

Talán a legkedveltebb levesbetét, amit mindenki a saját ízlése szerint formáz, lehet kicsi, lehet nagy, minden méretben zseniális.

Szerző: Kancsár Péter
Forrás: Femina.hu
2013.04.18.
 
A hétvégi gulyás- vagy tavaszi zöldborsóleves elengedhetetlen tartozéka a minimális változtatásokon átment - nem szaggatni kell, hanem csípni, és egy picit keményebb - galuska, más néven csipetke.
Ha a nagyobb, gombócszerű változatot szereted, érdemes több tojásból és több lisztből készíteni, hogy biztosan jusson pár darab mindenkinek.

Csipetke - tojásos verzió

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy tojás
  • 12-15 dkg liszt

Elkészítés ideje:

7 perc.

Elkészítés menete:

Nem ez lesz az a recept, aminek elkészítésével a legtöbb időt töltöd a konyhádban, de azért ne vedd félvállról, hiszen a csipetke fontos. A tojást üsd bele egy kisebb tálba, majd fokozatosan keverd hozzá a lisztet és ízlésednek megfelelő mennyiségű sót. Amikor szépen összeállt a galuskánál kissé keményebb állagú tésztává, nyújtsd ki, és kézzel csipkedd a már elkészült, de még a tűzhelyen bugyogó levesbe. Várd meg, amíg feljön a tetejére, majd zárd el a gázt, és tálalhatod is.
Finomságok a leves mellé
Ha a kenyér helyett valami mást kínálnál a leves mellé, adunk néhány ötletet!

Csipetke tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 15 dkg durumliszt
  • 1,5 dl víz

Elkészítés ideje:

7 perc.

Elkészítés menete:

Itt kicsit megfordul a készítés menete, de bonyolulttá azért továbbra sem válik. A lisztet tedd egy tálkába, majd szép lassan adagolj hozzá annyi vizet, hogy szépen összeálljon megfelelően kemény állagúra, közben adj hozzá egy kis sót is. A szaggatás és főzés tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a tojásos verziónál. Ne aggódj, nem fog szétesni a levesbe érkezve.

A tojás és a liszt közös csodái

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése