2015. október 13., kedd

alapanyagok - gluténmentes, tojásmentes


Gluténmentesen
A búzaliszt különleges anyag a lisztek között: a benne található búzafehérje (glutén) dagasztáskor átalakul, és rugalmasságot, tartást ad a tésztának, összetartja a süteményeket, száraz tésztát, stb. Ezt a sokrétű feladatot nem lehet egyetlen alternatív lisztre bízni, a legtöbbször különböző lisztek és őrlemények kombinációjával érhető el a legjobb eredmény.
Receptekért görgessetek az oldal aljára.
Hajdinaliszt
Az egyik legmagasabb fehérje tartalmú gluténmentes liszt, segít összetartani a palacsintatésztát, süteményeket. Hátránya, hogy elég erős, mogyoró jellegű mellékíze van, mely van akinek nem ízlik. Mindenképpen olyan hajdinát vagy hajdinalisztet érdemes vásárolni, mely nem pörkölt hajdinából készült.
Rizsliszt/barna rizsliszt
Akár tojás nélkül is remekül összefog palacsintát, süteményt, mártásokat, stb. Nincs mellékíze, mint a hajdinának, de magasabb a szénhidrát tartalma és kevesebb benne az élelmi rost: érdemes teljes kiőrlésű, barna rizslisztet választani.
Kölesliszt
Nincs olyan összefogó hatása, mint az előző két lisztnek, de remekül kiegészítik egymást: szilárdságot ad a süteményeknek, pogácsáknak, muffinoknak, kenyérnek, amelyeket a hadina- vagy rizsliszt önmagában összehúzna. Ráadásul ásványi anyagokban is gazdag.
A hajdina, a köles és a barna rizs egyébként változatos köretekhez is kiváló alapanyag.
Kukoricaliszt
Semleges ízű, aranysárga színű liszt. Finom ropogósságot kölcsönöz például a kenyérnek. Ezt sem érdemes önmagában nagy arányban használni, mert szárazzá, tömörré teheti a tésztát.
Rengeteg más lehetőség létezik még a gluténmentes sütésre: maglisztek és őrlemények egész sora áll rendelkezésünkre. Így a panírhoz használt zsemlemorzsát például darált dióra vagy mandulára cserélve finom bundát kapunk, amit akár szénhidrátszegény étrendben is megengedhetünk magunknak.
Főzelékek sűrítéséhez sokkal egyszerűbb és egészségesebb is, ha a hagyományos rántás és habarás helyett inkább összeturmixolunk 1-2 merőkanál főzeléket egy kevés rizsliszttel, majd ezt hozzákeverve az egész főzelékhez egyszer összeforraljuk. Vagy sűríthetjük önmagával is a főzeléket - erről itt írtunk már.
Gluténmentes lisztek, őrlemények vásárlásakor nagy figyelmet kell szentelnünk a csomagoláson olvasható allergén információnak. A legmegnyugtatóbb válasz, ha szerepel ilyen tájékoztatás, de ha a csomagolás glutént, gabonaféléket nem említ, az információ hiánya bármit jelenthet, ilyen esetben kérdezzük meg a gyártót.
Tojás nélkül

A sütésben játszott fontos szerepük miatt ez a két alapanyag (a liszt és a tojás) szorosan összetartozik, így a mentes sütés-főzés kapcsán érdemes együtt tárgyalni őket. A tojás is majdnem olyan sokrétű alapanyag, mint a búzaliszt: összetartó erő, amire különösen a gluténmentes liszteknél nagy szükség lehet, de térfogatnövelő hatása is van: könnyedebbé tesz pl. egy piskótát.
Helyettesítése
Kekszekbe és süteményekbe megoldás lehet 1-2 párolt és pürésített alma, banán, vagy akár egy kisebb cukkini, apró lyukú reszelőn reszelve. Ha könnyed, „buborékos” süteményt szeretnénk, akkor egy kicsit több zsíradék, szódabikarbóna és sütőpor lehet a megoldás. A lisztekhez érdemes kevés keményítőt vagy rizslisztet is tenni ilyenkor.

Lenmagtojás recept
Vegán tojásnak nevezik, így tojáshelyettesítőként használhatjuk az alábbi keverékeket:
(1 tojásnak megfelelő keverék)
- 1evőkanál lenmagőrlemény (vagy lenmagliszt)
- 3 evőkanál langyos víz
Hagyjuk állni 5-10 percet. Mikor minden nedvességet felszívott és zselés állagúvá vált, használhatjuk "tojásként". (De ne próbáljunk tojáshabot verni belőle.)
Mentes süteményreceptek:
Indiai kókusztejes rizspalacsinta  
(glutén-, laktózmentes, vegán)
Répás-almás Kuglóf (glutén-, laktózmentes, vegán)
Tiramisu (glutén-, laktózmentes, vegán)Olívaolajos csokoládés sütemény (glutén- és laktózmentes)Almás, aszalt gyümölcsös köles sütemény (gluténmentes zabpelyhet használjunk: glutén-, laktóz- és tojásmentes, vegán) A gluténmentes sütésről 

A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése