Gluténmentesen
A búzaliszt különleges anyag a lisztek között: a benne található búzafehérje (glutén) dagasztáskor átalakul, és rugalmasságot, tartást ad a tésztának, összetartja a süteményeket, száraz tésztát, stb. Ezt a sokrétű feladatot nem lehet egyetlen alternatív lisztre bízni, a legtöbbször különböző lisztek és őrlemények kombinációjával érhető el a legjobb eredmény.
Receptekért görgessetek az oldal aljára.
Hajdinaliszt
Az egyik legmagasabb fehérje tartalmú gluténmentes liszt, segít összetartani a palacsintatésztát, süteményeket. Hátránya, hogy elég erős, mogyoró jellegű mellékíze van, mely van akinek nem ízlik. Mindenképpen olyan hajdinát vagy hajdinalisztet érdemes vásárolni, mely nem pörkölt hajdinából készült.
Az egyik legmagasabb fehérje tartalmú gluténmentes liszt, segít összetartani a palacsintatésztát, süteményeket. Hátránya, hogy elég erős, mogyoró jellegű mellékíze van, mely van akinek nem ízlik. Mindenképpen olyan hajdinát vagy hajdinalisztet érdemes vásárolni, mely nem pörkölt hajdinából készült.
Rizsliszt/barna rizsliszt
Akár tojás nélkül is remekül összefog palacsintát, süteményt, mártásokat, stb. Nincs mellékíze, mint a hajdinának, de magasabb a szénhidrát tartalma és kevesebb benne az élelmi rost: érdemes teljes kiőrlésű, barna rizslisztet választani.
Akár tojás nélkül is remekül összefog palacsintát, süteményt, mártásokat, stb. Nincs mellékíze, mint a hajdinának, de magasabb a szénhidrát tartalma és kevesebb benne az élelmi rost: érdemes teljes kiőrlésű, barna rizslisztet választani.
Kölesliszt
Nincs olyan összefogó hatása, mint az előző két lisztnek, de remekül kiegészítik egymást: szilárdságot ad a süteményeknek, pogácsáknak, muffinoknak, kenyérnek, amelyeket a hadina- vagy rizsliszt önmagában összehúzna. Ráadásul ásványi anyagokban is gazdag.
Nincs olyan összefogó hatása, mint az előző két lisztnek, de remekül kiegészítik egymást: szilárdságot ad a süteményeknek, pogácsáknak, muffinoknak, kenyérnek, amelyeket a hadina- vagy rizsliszt önmagában összehúzna. Ráadásul ásványi anyagokban is gazdag.
A hajdina, a köles és a barna rizs egyébként változatos köretekhez is kiváló alapanyag.
Kukoricaliszt
Semleges ízű, aranysárga színű liszt. Finom ropogósságot kölcsönöz például a kenyérnek. Ezt sem érdemes önmagában nagy arányban használni, mert szárazzá, tömörré teheti a tésztát.
Semleges ízű, aranysárga színű liszt. Finom ropogósságot kölcsönöz például a kenyérnek. Ezt sem érdemes önmagában nagy arányban használni, mert szárazzá, tömörré teheti a tésztát.
Rengeteg más lehetőség létezik még a gluténmentes sütésre: maglisztek és őrlemények egész sora áll rendelkezésünkre. Így a panírhoz használt zsemlemorzsát például darált dióra vagy mandulára cserélve finom bundát kapunk, amit akár szénhidrátszegény étrendben is megengedhetünk magunknak.
Főzelékek sűrítéséhez sokkal egyszerűbb és egészségesebb is, ha a hagyományos rántás és habarás helyett inkább összeturmixolunk 1-2 merőkanál főzeléket egy kevés rizsliszttel, majd ezt hozzákeverve az egész főzelékhez egyszer összeforraljuk. Vagy sűríthetjük önmagával is a főzeléket - erről itt írtunk már.
Gluténmentes lisztek, őrlemények vásárlásakor nagy figyelmet kell szentelnünk a csomagoláson olvasható allergén információnak. A legmegnyugtatóbb válasz, ha szerepel ilyen tájékoztatás, de ha a csomagolás glutént, gabonaféléket nem említ, az információ hiánya bármit jelenthet, ilyen esetben kérdezzük meg a gyártót.
Tojás nélkül
A sütésben játszott fontos szerepük miatt ez a két alapanyag (a liszt és a tojás) szorosan összetartozik, így a mentes sütés-főzés kapcsán érdemes együtt tárgyalni őket. A tojás is majdnem olyan sokrétű alapanyag, mint a búzaliszt: összetartó erő, amire különösen a gluténmentes liszteknél nagy szükség lehet, de térfogatnövelő hatása is van: könnyedebbé tesz pl. egy piskótát.
A sütésben játszott fontos szerepük miatt ez a két alapanyag (a liszt és a tojás) szorosan összetartozik, így a mentes sütés-főzés kapcsán érdemes együtt tárgyalni őket. A tojás is majdnem olyan sokrétű alapanyag, mint a búzaliszt: összetartó erő, amire különösen a gluténmentes liszteknél nagy szükség lehet, de térfogatnövelő hatása is van: könnyedebbé tesz pl. egy piskótát.
Helyettesítése
Kekszekbe és süteményekbe megoldás lehet 1-2 párolt és pürésített alma, banán, vagy akár egy kisebb cukkini, apró lyukú reszelőn reszelve. Ha könnyed, „buborékos” süteményt szeretnénk, akkor egy kicsit több zsíradék, szódabikarbóna és sütőpor lehet a megoldás. A lisztekhez érdemes kevés keményítőt vagy rizslisztet is tenni ilyenkor.
Lenmagtojás recept
Vegán tojásnak nevezik, így tojáshelyettesítőként használhatjuk az alábbi keverékeket:
(1 tojásnak megfelelő keverék)
- 1evőkanál lenmagőrlemény (vagy lenmagliszt)
- 3 evőkanál langyos víz
Hagyjuk állni 5-10 percet. Mikor minden nedvességet felszívott és zselés állagúvá vált, használhatjuk "tojásként". (De ne próbáljunk tojáshabot verni belőle.)
Kekszekbe és süteményekbe megoldás lehet 1-2 párolt és pürésített alma, banán, vagy akár egy kisebb cukkini, apró lyukú reszelőn reszelve. Ha könnyed, „buborékos” süteményt szeretnénk, akkor egy kicsit több zsíradék, szódabikarbóna és sütőpor lehet a megoldás. A lisztekhez érdemes kevés keményítőt vagy rizslisztet is tenni ilyenkor.
Lenmagtojás recept
Vegán tojásnak nevezik, így tojáshelyettesítőként használhatjuk az alábbi keverékeket:
(1 tojásnak megfelelő keverék)
- 1evőkanál lenmagőrlemény (vagy lenmagliszt)
- 3 evőkanál langyos víz
Hagyjuk állni 5-10 percet. Mikor minden nedvességet felszívott és zselés állagúvá vált, használhatjuk "tojásként". (De ne próbáljunk tojáshabot verni belőle.)
Mentes süteményreceptek:
Indiai kókusztejes rizspalacsinta (glutén-, laktózmentes, vegán)
Répás-almás Kuglóf (glutén-, laktózmentes, vegán)
Tiramisu (glutén-, laktózmentes, vegán)Olívaolajos csokoládés sütemény (glutén- és laktózmentes)Almás, aszalt gyümölcsös köles sütemény (gluténmentes zabpelyhet használjunk: glutén-, laktóz- és tojásmentes, vegán) A gluténmentes sütésről
A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.
Indiai kókusztejes rizspalacsinta (glutén-, laktózmentes, vegán)
Répás-almás Kuglóf (glutén-, laktózmentes, vegán)
Tiramisu (glutén-, laktózmentes, vegán)Olívaolajos csokoládés sütemény (glutén- és laktózmentes)Almás, aszalt gyümölcsös köles sütemény (gluténmentes zabpelyhet használjunk: glutén-, laktóz- és tojásmentes, vegán) A gluténmentes sütésről
A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése