2015. október 29., csütörtök

Gluténmentes pizza 1 óra alatt

https://glutenerzekeny.hu/glutenmentes-receptek/pizzaparty-glutenmentesen-glutenmentes-pizza-1-ora-alatt/

Hozzávalók 1 nagy gluténmentes pizzához:
  • 1,5 dl 1,5%-os tej (szükség esetén laktózmentes)
  • 20 g friss élesztő
  • fél teáskanál kristálycukor
  • 1,5 dl csapvíz
  • 1 púpos teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
  • 300 g liszt
  • 1 teáskanál só
  • + kb.: 10 g margarin
Elkészítés:
  • Az élesztő felfuttatásához meglangyosítjuk a tejet (ügyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk fel!), belemorzsoljuk az élesztőt és a kristálycukrot.
    Elkeverjük, majd félretesszük 5 percre, míg az élesztő felfut.
  • Egy pohárba töltünk 1,5 dl vizet, majd hozzáadjuk a psylliumot és folyamatos keveréssel addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
  • A liszteket és a sót összekeverjük, majd átszitáljuk, hogy a tészta könnyebb legyen.
  • A felfuttatott élesztőt, a psylliumot és a liszteket alaposan összedolgozzuk, míg egynemű, csomómentes masszát nem kapunk.
    A kész tésztából golyót formálunk és meleg helyen letakarva fél órát pihentetjük, míg a tészta körülbelül a kétszeresére nő.
  • A konyhapultra terítünk egy tepsi méretű sütőpapírt, majd egy kevés olvasztott margarinnal megkenjük.
    Közepére helyezzük a megkelt tésztát, majd sodrófa segítségével kör vagy téglalap alakúra nyújtjuk és ráhelyezzük a feltéteket:
  • Variációk pizza feltétre: szükség szerint laktózmentes sajt
    • Paradicsomos pizza: paradicsomszósz, paradicsom, bazsalikom, mozzarella
    • Ananászos pizza: paradicsomszósz, sonka, ananász, trappista sajt
    • Gombás pizza: paradicsomszósz, sonka, gomba, trappista sajt
    • Szalámis pizza: paradicsomszósz, szalámi, paradicsom, trappista sajt
    • Tonhalas pizza: paradicsomszósz, tonhal, olívabogyó, lila-hagyma, mozzarella
    • Egyéb feltétek: kukorica, szalonna, füstölt sajt, bab, főtt tojás, túró, gluténmentes kolbász, spenót, fokhagyma, paprika, stb.
  • A kész pizzát 220°C-on 10-15 perc alatt készre sütjük.
    Mialatt a sajt ráolvad a pizzára, a tészta is átsül és kész is van a pizzánk!
Elkészítési idő:
  • Előkészítés: 20 perc
  • Kelesztés: 30 perc
  • Sütés: 10-15 perc
Nehézségi szint: haladó
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése