2015. október 4., vasárnap

tojás helyett

Forrás: http://www.lettudatos.com/tojashelyettesites.html
 A tojás mint kötőanyag
Bizonyos esetekben szükséges valamilyen kötőanyagot alkalmaznunk, melynek szerepét a hagyományos főzésben a tojás tölti be:
Száraztészta: léteznek tojásmentes tészták, amik durum- illetve tönkölylisztből készülnek. Ezek készen kaphatók, de házilag is elkészíthetők.
Ha péksütemény készül, akkor a magas fehérjetartalmú lisztek jobban „tartanak”, ilyen pl. a tönköly- és a búzaliszt, mert a bennük lévő fehérje, ha nedvességet kap, rugalmassá válik, így alkalmas lesz az élesztő által termelt gázok megtartására és a készülő tésztánk megemelkedik.
süteményekhez, pl. piskótaszerűekhez minden tojás helyett egy evőkanál olajat tegyünk a masszához (mivel a tojás is olajos szerkezetű), valamint kerüljön bele még valamilyen lazítóanyag: szódabikarbóna, sütőpor, amit a liszttel keverünk el. Ezenkívül citromlevet kell még hozzáadni, ami ezzel a lazítóanyaggal kölcsönhatásba lép.
A lenmag+víz keveréke is köt, vagyis összetartja a masszát.
1 evőkanál őrölt lenmagot 2 evőkanál vízzel keverjünk össze és hagyjuk állni vagy turmixoljuk össze (1 tojásnyi mennyiség).
Kevert tésztákhoz jó, mert kevésbé morzsolódik a tészta. A tésztához sütőpor is kell, hogy sütés közben felemelkedjen és könnyű legyen.
Keményítő: kukorica- vagy burgonyakeményítő fasírtokba téve összetartja a masszát.
Zabpehelyliszt, tápiókaliszt, szójaliszt (1 ek szójaliszt+2 ek víz keveréke)
Akik tejterméket fogyasztanak, azoknál 1 tojás= 2 evőkanál natúr joghurt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése