2015. október 29., csütörtök

gluténmentes pizza + jó kis oldal


http://dietablog.blog.hu/2011/08/28/egy_tenyleg_jo_glutenmentes_pizza_recept#comments


10:04


Írta: Nérofo


Egy tényleg jó GLUTÉNMENTES PIZZA recept

 Nem csalás, nem ámítás, tényleg van finom, házi készítésű gluténmentes pizza. Többször kerülgetett már a gutaütés, amikor fél kiló bármilyen gluténmentes liszttel készült pizzatésztának csúfolt förmedvényt kellett a kukába lapátolnom. Utálok ételt kidobni!!! Gyűlölöm a pazarlást! De azért van az a kategória, amit már nem lehet zsemlemorzsaként sem hasznosítani!
A Danna Korn féle könyvből származó pizza recept viszont tényleg működik. Mondhatnám, hogy sajnos, mert imádom a pizzát és ha van egy egyszerűen elkészíthető receptem hozzá, ami ráadásul nem is a drágábbak közül való, akkor az rendszeres vendégünk lesz az ebédlőasztalon.Szerencsére legalább viszonylag sok időt vesz igénybe, mire elkészül- tehát csak úgy ripsz- ropsz nem fogom összedobni minden nap. 
De biztos, hogy csak ebédre fogom készíteni, mert ezt a fogást azért vacsorára már nem ajánlanám- kivéve Judit barátnőmnek, talán az egyetlen olyan embernek, aki nem azért mondja, hogy ő hízókúrázik, hogy engem megüssön a guta, hanem TÉNYLEG ráférne pár kiló! :) 
Gluténmentes pizza tészta
100 gramm kukoricaliszt
200 gramm héjában főtt krumpli
150 gramm rizsliszt
20 gramm friss élesztő
2 ek olaj
1 tk só
víz (kb. 2 dl)
Természetesen nem is én lennék, ha nem eszközöltem volna változtatásokat a recepten, de ezek ezúttal tényleg nagyon aprók. :)
A krumplit megfőzzük héjában és áttörjük. Fontos hűlni hagyni, mielőtt hozzákeverjük az egyéb hozzávalókhoz. 
Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos vízben. Itt a kevésbé szigorúak használhatnak 1 kk cukrot. Én azt gondolom, hogy teljesen felesleges, így én nem is használtam. De vigyázat, a nyírfacukor megöli az élesztőgombákat, tehát azt semmiképpen ne használjunk!
Összekeverjük az áttört krumplit a lisztekkel, a sóval, az olajjal, a felfuttatott élesztővel és annyi vízzel, hogy jól keverhető kenyértészta állagú masszát kapjunk. Nehéz meghatározni, hogy milyen legyen: ne legyen nagyon kemény, de túl lágy sem, fakanállal lehessen még keverni!
Lefedve, langyos helyen két órát kell keleszteni. Igazából ezért mondom, hogy időigényes- mert az összes többi "részfeladat" gyors és pofon egyszerű!
Nekem nincs pizzasütő formám, van viszont egy peremes, 30 centi átmérőjű, levehető karimájú túrótorta formám. Ez tulajdonképpen a karima nélkül tökéletesen megfelelt a célnak! Kibéleltem sütőpapírral, és hablapáttal belelapátoltam a tésztát. Távolról sem kaptam gyúrható állagot ugyanis. Szépen elegyengettem, megkentem olajjal és megszórtam oregánóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben, alsó felső sütési fokozaton az alsó traktusban elősütöttem tíz perc alatt. 
Megkentem bazsalikomos súgóval és jó alaposan megpakoltam mindenféle finomsággal: gombával, szalámival, szalonnával, sajttal. Ezután áttettem középre és további kb. 20 perc alatt készre sütöttem. A végén kapott egy kis grill fokozatot is! Gyönyörű lett! Még a pizzaimádó, nem  gluténérzékeny férjem is szerette! Viszont olyan gyorsan elfogyott, hogy lefotózni sem tudtam! Persze vacsorára.... :)
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése