2015. október 4., vasárnap

Tahini - szezámpaszta - készítése (majonéz helyettesítése)

1. Forrás: http://www.mindmegette.hu/tahini-szezampaszta.recept

Hozzávalók:

  • 10 dkg hántolt szezámmag (lehet pörkölt is)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • kb. 0,5 dl víz
  • frissen facsart citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

Kávédarálón megőröljük a szezámmagot, majd tálba öntve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a sót, a vizet, és botmixer segítségével krémes állagúra turmixoljuk. Citromlével ízesítjük.

Megjegyzés:

A humusz egyik alkotóeleme is, de önmagában is fogyasztható.

A tahini (tahina) őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amely a keleti ételek kedvelt alapanyaga. A közel-keleti (arab-zsidó) konyha ételeihez a hántolt szezámmagból készült, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.

Kisebb üvegbe téve, ujjnyi olívaolajat öntve a tetejére, hosszabb ideig eltartható.

A receptet Edvagvolgyi küldte. Köszönjük!
* * * 


TAHINI KÉSZÍTÉSE NÉHÁNY PERC ALATT


Ez a népszerű közel-keleti massza sok étel alapja, mely különös és egyedi ízével teszi különlegessé a közel-keleti konyha főztjeit. Elkészítése csupán pár perc és minimális hozzávalót igényel.
Hozzávalók:
  • szezámmag
  • olívaolaj
Lehetőleg olyan szezámmagot használjunk, aminek megvan a héja, mert annak a kalciumtartalma többszöröse a héj nélküli szezámmagénak!
Ajánlott a szezámmagot beáztatni néhány órára, így megpuhul, könnyebben emészthetővé válik. Ha túl sokáig áztatjuk, akkor leválik a héja és vele együtt odalesz a kalciumtartalom nagy része.
Tegyük a szezámmagot egy serpenyőbe és pár percig pirítsuk, épp csak addig, amíg kívül megpirul, de a belseje nem szárad ki. Ezután öntsük bele egy turmixba, adjuk hozzá az olívaolajat és turmixoljukössze őket!
A massza sűrűsége a hozzáadott olaj mennyiségétől függ, ajánlott sűrűre csinálni, ami épp, hogy még összeáll, nem esik darabokra, mert túl száraz, de nem is túl híg, ami folyik a sok olajtól. Vízzel is hígítható, ha valaki kevesebb olajat akar használni, de úgy az íze kicsit más lesz.
Azok, akik kevésbé szeretnek főzőcskézni, előre ledaráltszezámmaglisztet is vásárolhatnak, amit csak összekevernek az olajjal és kész is a massza.
A tahini legismertebb felhasználása a humusz készítése, de önmagában is megállja a helyét sok étel esetében.

* * *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése