2015. október 8., csütörtök

Tészta készítés, gyúrás - glutenerzekenyseg.hu

Mi a sikér?

sikér egy vízben nem oldódó anyag, amely a búzalisztben is található gluteninből és a gliadinból víz hozzáadásával dagasztás hatására alakul ki, és kelesztés hatására válik ellenállóvá. Ez az úgynevezett fehérjeháló felel a kialakult tészta nyújthatóságáért és rugalmasságáért.
E nélkül a tészta, száraz, morzsolódó, törékeny lesz, vagyis ezek a jelzők használhatóak legjobban a gluténmentes lisztből készült tésztákra, ha nem alkalmazunk különböző helyettesítő anyagokat.

Tésztakészítés gluténmentes alapanyagokkal

A gluténmentes lisztekkel történő sütés-főzés nem minden esetben okoz gondot a cöliákiásoknak. Kevert tészták készítésekor, a hozzávalók több folyadékot, tojást, zsiradékot igényelnek a hagyományosnál, és általában a sütőforma alakja adja a sütemény – kenyér formáját, így a legtöbb esetben nincs is szükség a sikérhelyettesítők hozzáadására. Ilyen például a kevert tésztájú kuglóf, muffin, madelein, piskóta.
A problémát a kelt, omlós tészták készítésekor tapasztaljuk, amelyek elkészítése egyféle gluténmentes liszt (pl. kukoricaliszt) felhasználásával mondhatni sajnos esélytelen. Ilyen esetben nem követhetőek az alap búzaliszttel készített receptek előírásai, a megfelelő állag eléréséhez többféle hozzávalóra is szükségünk lesz.
A használható lisztekről korábban már itt írtunk (lásd a kapcsolódó cikkeknél a cikk alján), a sikér pótlásához használható alapanyagokat pedig lejjebb bemutatjuk.

Gluténmentes adalékanyagok

Az adalékanyag szóra bizonyára sokaknak összerándul a gyomra, azonban nem kell aggódni, nem az egészségre káros anyagokról beszélünk, hanem hatóságok által engedélyezett állagjavítókról. Az állag javítására használhatóak gluténmentes étkezési gumik, mint a xantángumi, guargumi, illetve növényi rostok is, mint a lupin, psyllium, manióka, pektin, agar-agar, lenmag, chiamag is.
  • A Xantángumit (E415) egy baktériumfaj (Xanthomonas campestris) a cukor erjesztése során állítja elő.

    Vízben jól oldódó, fehér por állagú anyag, mely kíválóan alkalmazható a gluténmentes tészta megfelelő struktúrájának kialakításához. Általában 1 teáskanál elegendő 15 dkg gluténmentes liszthez.
  • A Guargumit vagy guarmaglisztet (E412) a guarbab magjából állítják elő.

    Az élelmiszeripar gélképzőnek, kőtőanyagként, a mezőgazdaságban állati  takarmányként használják, valamint a gyógyszeriparban is használatos, allergén anyagokat nem tartalmaz. Vízben oldódó emészthetetlen élelmi rost, amely segíti az emésztőrendszer működését. A Xantánhoz hasonlóan 1 teáskanálnyi mennyiség elegendő általában 15dkg gluténmentes lisztből készült tésztához a megfelelő állag eléréséhez. A legtöbb gluténmentes lisztkeverékben a guargumit és a xantángumit használják állományjavítóként, melyek speciális boltokban beszerezhetőek.
  • Agar-agar (E406)

    Élelmiszer-ipari célra adalékanyagként használatos, sűrítő és gélképző tulajdonsága miatt. Magas rosttartalma a guargumihoz hasonlóan, segíti az emésztés folyamatát. Zselésítésre használják legtöbbször.
  • Egyik legismertebb növényi rost a Psyllium husk (útifűmaghéj/Fiber Husk),

    amelynek több, mint 80%-a élelmi rost, így a tészta megfelelő állományának elérése mellett az emésztőrendszerünk működésére is pozitív hatással bír. 1-2 kávéskanál psylliumot célszerű körülbelül 2dl folyadékban elkeverni, és ez után a tésztához keverni. Az útifűmaghéj önállóan levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas, azonban íze meghatározó, célszerű fokozatosan beépíteni az étrendbe.
  • Lupin rost (csillagfűrt)

    magas fehérje, zsír és rosttartalmából adódóan kedvezően befolyásolhatja a tészta állagát. Használható önmagában, vagy más liszttel összekeverve egyaránt.
  • Szentjánoskenyérmag lisztet (E410) a szentjánoskenyérfa magjából nyerik ki.

    Nagy mennyiségű víz felvételére képes, így jó duzzadóképességgel, zselésítő tulajdonsággal rendelkezik, használata elterjedt az élelmiszeriparban főként péksütemények, gyümölcskészítmények, konzervek, fagylaltok készítésekor.
  • Chia mag (azték zsálya)

    magas élelmi-rost tartalma, és jelentős telítetlen zsírsav tartalma miatt egyre ismertebbé kezd válni. Vízben oldva kíváló zselésítő anyagként pékáruk készítéséhez, de használják pudingokhoz, joghurtokhoz, müzlikhez is.
  • Almarost, burgonyarost

    szintén megtalálható számos előre elkészített pékáruban, lisztkeverékben. Természetes rosttartalmuk miatt jó duzzadóképességűek, megkötik a vizet és segítenek a kívánt tészta kialakításában.
Érdemes megismerkedni ezekkel a kiegészítő anyagokkal, hogy a gluténmentes tésztakészítés folyamata könnyebb és zökkenőmentesebb legyen!

Gluténszennyezés kivédése is fontos!

A tésztagyúrás során nem szabad megfeledkezni a gluténszennyezés kivédéséről sem. Nem elég csak mentes alapanyagokat használni olyan konyhában, ahol gluténtartalmú lisztekkel, eszközökkel (pl. gyúródeszka, sodrófa) is dolgoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése