Forrás: http://hobbifozocske.blogspot.hu/2008/06/babonz-vega-majonz-msknt-szjamentes.html
Legyen a kezed ügyében:
1 doboz fehérbab konzerv ( a tartalma 30 dkg volt )
3 – 4 evőkanál friss citromlé avagy ízlés szerint
½ teáskanál tengeri só
½ teáskanál mustár ( az eredeti száraz mustárt ír, de nekem olyanom nem volt )
¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva ( ezt mixelés közben látod majd )
Így használd a hozzávalókat:
Az olaj kivételével mehet minden a turmixba / botmixer poharába, kapcsold be a gépet, keverd krémesre a masszát és apránként add hozzá az olajat. Mixeld folyamatosan, majd amikor úgy ítéled, elég, nyugodtan hagyd abba, lehet, hogy Neked kevesebb olaj is elég bele!
Kóstold, ízesítsd, ha még kell; a fenti mennyiségből 3,5 dl majonézed lesz. Állítólag fagyasztható, én a 2/3 – át be is dugtam a hidegbe, meglátjuk meddig bírja.
* * *
Megjegyzés: napraforgóolaj helyett repce, szőlőmag, szezám (semleges ízűek)
tojás helyett bab, csicseri, kukorica konzervlé vagy főzőlé
Másik verzió: - csicseriborsó + kókuszzsír
* * *
Kölesmajonéz
Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/martasok-szoszok/kolesmajonez.html
Hozzávalók:
- 2-2,5 dl extraszűz olivaolaj (az én ízlésemnek elég volt a kevesebb)
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál méz, vagy egyéb bionom édesítő
- 0,5-0,6 dl friss citromlé - ízlés szerint
- 1 evőkanál himalája só
- 2,5 dl + 1,25 dl forró víz
- 3 bögre főtt köles
Elkészítése:
- 2,5 dl kölest alaposan megmosunk, majd 3-szor annyi vízben megfőzzük. Így kb. 3 bögrényi főtt kölesünk lesz.
- Az 1,25 dl forró víz és a főtt köles kivételével mindent a turmixgépbe teszünk és krémesre turmixoljuk.
- A főtt kölesből 1 bögrényit hozzáadunk és a forró vízből is egy keveset.
- Újabb bögre köles és víz következik, majd az utolsó harmadot is hozzáadjuk.
- Krémesre turmixoljuk, ha szükséges vizet adunk hozzá a majonéz állag eléréséig. Ellenőrízzük az ízesítést.
Ez a mennyiség 2 kg burgonyához elegendő, ha tojásmentes majonézes burgonyasalátát szeretnénk készíteni. Ha csak úgy fogyasztanánk, akkor óriási mennyiség. Nyugodtan lehet felezni az adagot.
Az augusztus elején készült kölesmajonéz, amit a befőttekkel megegyező módon raktam el, jelentem teljesen renben van. Tehát a módszer működik!
Kb. 2 hétig áll el felbontás után, ha hűtőben tároljuk és körültekintően bánunk vele. (csak tiszta kanállal nyúlunk bele, használat után egyből visszakerül a hűtőbe)
Tahini
lásd: Tahini
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése