2015. október 4., vasárnap

Majonéz helyettesítése

Babonéz - vega majonéz
Forrás: http://hobbifozocske.blogspot.hu/2008/06/babonz-vega-majonz-msknt-szjamentes.html

Legyen a kezed ügyében:
1 doboz fehérbab konzerv ( a tartalma 30 dkg volt )
3 – 4 evőkanál friss citromlé avagy ízlés szerint
½ teáskanál tengeri só
½ teáskanál mustár ( az eredeti száraz mustárt ír, de nekem olyanom nem volt )
¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva ( ezt mixelés közben látod majd )

Így használd a hozzávalókat:
Az olaj kivételével mehet minden a turmixba / botmixer poharába, kapcsold be a gépet, keverd krémesre a masszát és apránként add hozzá az olajat. Mixeld folyamatosan, majd amikor úgy ítéled, elég, nyugodtan hagyd abba, lehet, hogy Neked kevesebb olaj is elég bele!

Kóstold, ízesítsd, ha még kell; a fenti mennyiségből 3,5 dl majonézed lesz. Állítólag fagyasztható, én a 2/3 – át be is dugtam a hidegbe, meglátjuk meddig bírja.

* * *
Megjegyzés: napraforgóolaj helyett repce, szőlőmag, szezám (semleges ízűek)
                     tojás helyett bab, csicseri, kukorica konzervlé vagy főzőlé


Másik verzió: - csicseriborsó + kókuszzsír

* * *
Kölesmajonéz
Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/martasok-szoszok/kolesmajonez.html
Hozzávalók:
Elkészítése:
  1. 2,5 dl kölest alaposan megmosunk, majd 3-szor annyi vízben megfőzzük. Így kb. 3 bögrényi főtt kölesünk lesz. 
  2. Az 1,25 dl forró víz és a főtt köles kivételével mindent a turmixgépbe teszünk és krémesre turmixoljuk.
  3. A főtt kölesből 1 bögrényit hozzáadunk és a forró vízből is egy keveset.
  4. Újabb bögre köles és víz következik, majd az utolsó harmadot is hozzáadjuk.
  5. Krémesre turmixoljuk, ha szükséges vizet adunk hozzá a majonéz állag eléréséig. Ellenőrízzük az ízesítést.
Ez a mennyiség 2 kg burgonyához elegendő, ha tojásmentes majonézes burgonyasalátát szeretnénk készíteni. Ha csak úgy fogyasztanánk, akkor óriási mennyiség. Nyugodtan lehet felezni az adagot.

kölesmajonéz eltarthatósága befőttként  (bejegyzés dátuma szept. 6. - a szerk.)
Az augusztus elején készült kölesmajonéz, amit a befőttekkel megegyező módon raktam el, jelentem teljesen renben van. Tehát a módszer működik! 
Kb. 2 hétig áll el felbontás után, ha hűtőben tároljuk és körültekintően bánunk vele. (csak tiszta kanállal nyúlunk bele, használat után egyből visszakerül a hűtőbe)
* * *

Tahini
lásd: Tahini


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése