2015. október 4., vasárnap

RIZSTEJ EGYSZERŰ KÉSZÍTÉSE HÁZILAG - szeddalabad.net



A rizstejet, mely állagra nagyon hasonlít a tejre, nagyon könnyű házilag elkészíteni. Kevés hozzávalóból, pár egyszerű lépésben előállítható.


Sok mindenre felhasználható, ételekbe belefőzhető, süteményekben használható, shake-k alapja lehet, vagy iható önmagában is.
Hozzávalók:
  • 250 g barna rizs
  • 0,5-1 liter víz
  • csipetnyi só
  • 1 kanál méz
  • csipetnyi vanília
  • tk. olaj
Elkészítés: beáztatás, turmixolás, szűrés (opcionális), felforralás (opcionális), ízesítés (opcionális).
Áztasd be a barna rizst néhány órára, bő vízben.
Miután megpuhultak a rizsszemek, a vízzel együtt turmixold le őket, amíg teljesen széttörnek a szemek! Egy tejszerű, krémes folyadékot kapsz. Ez kb. 3-5 percig szokott tartani, a turmixgép sebességétől és erejétől függően.
A hozzáadott víz mennyiségétől függően változik az ital sűrűsége, egyéni preferencia kérdése, hogy ki mennyire sűrűn szereti. Kezd kevés vízzel és ha túl sűrűnek találod utólag még önthetsz hozzá vizet.
Turmixolás után ha túl darabos marad a rizstej, akkor le kell szűrni. Ezt szűrővel, gézzel vagy bármi hasonlóval megteheted.
Kóstold meg, és ha nem tetszik a kicsit nyers íz, akkor forrald fel kis lángon, majd hagyd főni pár percig! Számolj azzal is, hogy a víz egy része el fog párologni, így sűrűbbé válik a rizstej.
Az ízesítés egyéni ízlés kérdése, egy csipetnyi só felerősíti az ízeket, egy kevés méz édesebbé varázsolja, míg a vanília kellemes ízt ad neki.
Pár csepp olaj krémesebbé varázsolja a rizstejet, mindenki maga dönti el, hogy melyik fajta olajjal szereti jobban.
Zárt edényben, hűtőszekrényben pár napig eláll. Használat előtt rázd fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése