2015. november 15., vasárnap

10 étel, amit nem tanácsos betegség esetén fogyasztani (Narancs alatt hisztamin leírás)

Forrás: http://antalvali.com/blog/10-etel-amit-nem-tanacsos-betegseg-eseten-fogyasztani.html#csucsorfelek

10 étel, amit nem tanácsos betegség esetén fogyasztani

Nátha esetén cukros citromos feketeteát ne fogyasszunk
Amikor megbetegszünk, nem csak azt kellene figyelembe vennünk, hogy milyen ételek segíthetik a gyorsabb felépülést, hanem azt is, hogy milyen ételek hátráltatják azt. Sajnos, betegen hajlamosabbak vagyunk a táplálkozásban is a kényelmes megoldásokat keresni, és olyan ételekkel "kényeztetni" magunkat, amelyek megnehezítik a gyógyulást, és akadályozzák az öngyógyító folyamatokat.

Tartalom:
Nézzük, mit nem tanácsos fogyasztani betegség esetén - még akkor sem, ha egyébként egészséges az étel.
1. Tej és tejtermékek - natur joghurt és kefir sem - kivéve, ha bélflóra betegség áll a problémák hátterében.
A tej főleg a hurutos és a gyulladással járó betegségek esetén veszélyes, hisz hurutképző, hátráltatja a jótékony hatóanyagok felszívódását, és táplálja a gyulladásos folyamatokat. Főleg gyerekek esetében ügyeljünk erre, hisz a szülők hajlamosak azt gondolni, hogy a betegség miatt étvágytalan gyerekbe tejjel és a kakóval tudnak belediktálni némi tápanyagot.
2. Cukor 
A cukor édes méreg! Semmilyen formában (süti, keksz, cukros gyümölcslevek és üdítők stb.) ne fogyasszuk, hisz akadályozza a tökéletes immunműködést, B- ésC-vitamin rabló. Ezenkívül gyengíti a szívet, trombusképző, a bélrendszerünkben a cukorfogyasztás hatására megnő a rothasztó baktériumok száma az immunrendszer munkáját támogató baktériumok kárára. A rákosodásra hajlamos sejtek fő tápláléka a cukor - nem véletlen, hogy a CT vizsgálatok előtt cukros vízzel juttatják be az indikátor folyadékot, hisz a cukor azonnal megtalálja a rákos területet. Ráadásul a cukor nagymértékben savasítja a szervezetet, ami szintén nem kedvező a gyógyulási folyamatoknak.
Kivételt képeznek a méz és az apiterápiás készítmények - főleg felsőlégúti és meghüléses problémáknál - és  a fermentált és terápiás gyógymézek is. Ezeket bátran lehet fogyasztani, de csak mértékkel.
3. Gluténtartalmú ételek
Valójában csak egy bizonyos gluténvegyülettel van baj, az alfa-gliadinnal. Ez a vegyület oly mértékig leterheli az emésztésünket, és "kifárasztja" a hasznos bélbaktériumainkat, hogy nem marad a szervezetnek ideje a gyógyulásra, hisz a helyes immunválaszok nagy részéért a bélflóránk "katonái" a felelősek. Arról meg ne is beszéljünk, hogy az alfa-gliadin a legtöbb embernél allergiás immunválaszokat produkál, ami kimondottan megnehezíti a hurutos, a fertőzéses és a felsőlégúti betegségekből való kilábalást.
4. Csucsorfélék 
csucsorfélék családjába tartozó tápláléknövények (burgonya, paradicsom, padlizsán) magas szolanin tartalmuk miatt ráerősítenek a gyulladásokra, legyengítik a szervezetet, és képesek olyan enzimeket és biokémiai folyamatokat blokkolni, amelyek a gyógyulást segítenék elő. Ráerősíthetnek a fájdalomra és a görcsökre, szédülést, hányingert, fejfájást okozhatnak a beteg embernél. Minden betegség esetén tanácsos kiiktani ezeket a "zöldségeket", még akkor is, ha rendelkeznek kiváló hatóanyagokkal is - kivéve bizonyos egyedi problémákra a nyers burgonyalé és a főtt, majd héjában sült krumpli.
5. Mindenféle hús
hús egyik bomlásterméke a húgysav, ami fokozza a gyulladásra való hajlamot, kikristályosodva pedig terheli a vesét, a keringést és az ízületeket. Ez betegség esetén erőteljes végtagfájdalmakat is generálhat.
Mivel a húsfélék terhelik le a legjobban az emésztőrendszert (a vöröshúsok esetenként akár 72 órát is tartózkódhatnak a tápcsatornában), és ez rengeteg energiát von el a szervezet öngyógyító folyamataitól, betegség esetén kerüljük a húsfogyasztást! Többek közt azért is, mert a húsok lassú emésztése miatt a gyógyító táplálékok hatóanyagai nem jutnak el időben a tápcsatorna azon szakaszához, ahol fel kellene szívódniuk, ezáltal a hússal együtt haladva csak "rothasztó" hatásuk érvényesül. Mivel a betegek általában kevesebbet mozognak, vagy ágyhoz vannak kötve, a mozgáshiány miatt még renyhébb lesz a bélmozgás és az emésztés. Ne tetézzük ezt még húsfogyasztással is! 
6. Narancs
Bármekkora divat is a betegnek a kórházba narancsot vinni, jól gondoljuk át, hogy jót teszünk-e vele. 
Gondoljuk át jót teszünk-e vele betegség esetén?Számtalan olyan étel van - mint a narancs is - amely rengeteg biogén amint tartalmaz. Ilyen biogén amin a hisztamin is, amelyről köztudott, hogy allergiás reakciót válthat ki az arra hajlamos embereknél. Legyengült immunrendszer esetén minden ember hajlamosabb túlreagálni a hisztamint. Ez a reakció nem minden esetben a klasszikus bőrpírral jelentkező tünetekkel jár, hanem lehet magasabb láz, gyulladás, fájdalom. 
Vannak eleve magas hisztamin tartalmú élelmiszerek is, mint a halak: tonhal, szardínia, makréla, hering, rákok, kagylók, aztán a felvágottak (leginkább a magas szója- és adaléktartalmuk, valamint az ízfokozók miatt), füstölt áruk, bizonyos citrusfélék (de főleg a narancs), paradicsom, paprika, spenót, olajos magvak. Mindenféle emésztési zavar esetén is érdemes ezeket az ételeket kerülni, mivel a hisztamin fokozza a bélfal áteresztő képességét, gyulladását, és a fennálló panaszokat. 
7. Feketetea, kávé - pláne, ha cukorral és/vagy tejjel isszuk!
Az ezekben található koffein és tein izgató hatása révén hátráltathatja a gyógyulási folyamatokat, túlpörgeti a szervezetet, ami energiavesztéssel jár, ezáltal kevesebb energia jut a gyógyulásra. Felejtsük el nátha esetén azt a berögzült rossz szokást, hogy több liter mézes-citromos feketeteát öntünk magunkba gyógyulásunk érdekében. Sokkal jobb eredményt érhetünk el a náthaűző forró koktéllal, ami ráadásul gyulladásgátló és vírusölő hatású is.
8. Csokoládé 
Nemcsak magas cukortartalmuk, tejtartalmuk miatt kerülendők, hanem a narancshoz hasonlóan hisztamin felszabadítók is. A lábadozás idején viszont a pörköletlen kakaóból készült csokik (chox), a rizsrostos csokik és a Huminiqumos csoki magas polifenol-, ásványianyag- és vitamin-tartalmuknak köszönhetően kimondottan javasoltak a kilábaláshoz!
9. Gomba
A gombákkal is hasonló a helyzet, mint a húsokkal, túl hosszú az emésztési idejük, és túl sok energiát rabol a szervezettől a feldolgozásuk és hasznosításuk. Kivételt képeznek ez alól a speciális gyógygombák, amelyek egyenesen ajánlottak minden betegség esetén, mert magas béta-glükán és polifenol tartalmuk támogatja az immunrendszer munkáját, és meggyorsítja a gyógyulást.
10. Bors 
A bors alapvetően egy kiváló gyógyhatású fűszer! Ereje abban rejlik, hogy képes megsokszorozni bizonyos hatóanyagok aktivitását. Épp emiatt kerülendő a fogyasztása betegségek esetén, de csak akkor, ha kémiai gyógyszert szedünk. Ugyanis képes akár tízszeresére is felerősíteni bizonyos gyógyszervegyületek hatását, ezért akár gyógyszermérgezés is felléphet. Ha nem szedünk gyógyszert, vagy csak természetes eredetű szereket tartalmaz a terápiánk, akkor viszont nagyon hatékony - főleg meghűléses és keringési betegségek esetén.
Végezetül pedig ne feledjük Hippokratész szavait: 
"A legjobb gyógyszer a táplálék, és a legjobb táplálékok a legjobb gyógyszerek."
 Antal Vali

További tartalmak a témában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése