2015. november 29., vasárnap

kovászos kenyér - oromtelielet.hu

Forrás: http://www.oromtelielet.hu/a-kovasz/

A kovász és a kenyérsütés

kenyér-2
Vannak dolgok az életben, amik igazán megdobogtatják az emberek szívét. Ilyen például a bor: nagy gondossággal és szaktudással csinálják, beleteszik szívüket és lelküket. Ilyen szerintem a kovász is.
És a kovászból tényleg jó kenyeret lehet sütni. És ezt még a diétázók is szerethetik!!!
Tehát miről van itt szó: vízből és lisztből kenyeret sütni. Nem könnyű ilyen kenyeret találni mostanában, ezért egyszerűbb megsütni. Ehhez kovászt kell készíteni, ami egy erjesztett vizes liszt. A kovász elintézi, hogy kenyér legyen a teljes kiőrlésű lisztből, és ne kemény féltégla…Sokkal jobb, mint az élesztő, aminek egyetlen előnye az, hogy gyors. Ez időigényesebb, de tényleg megéri rászánni az időt!!!
Én így készítettem kovászt:
  1. Egy befőttes üvegben összekevertem három evőkanál lisztet (teljes kiőrlésű rozslisztet, de tényleg bármilyen liszt lehet)  3 evőkanál langyos vízzel.
  2. Rátettem a tetejét és nem túl hűvös helyre (20 C már jó) tettem.
  3. 2 nap múlva megismételtem az első lépést.
  4. Megint 2 nap eltelte után (ekkor már kellemesen savanykás volt a kovász, amit akár büdösnek is nevezhetünk) hozzátettem 10 dkg lisztet és 1 dl vizet. 2 napig állt megint, majd kezdődött a kenyérsütés!!!
Tehát a kovász készítésére kb. 1 hetet rá kell szánni. Lehet találni más kovászrecepteket is az interneten, pl. joghurttal, de nekem ezzel a recepttel egyből sikerélményem volt, merem ajánlani!
kovasz
A kenyér hozzávalói:
1/2 kg liszt (fajtája ízlés szerint) 
10 dkg kovásszal, 
kb. 3 dl víz 1 teáskanál só, 
magok (mint napraforgómag, lenmag, tökmag)
Kenyérsütés:
  • A fél kiló lisztet összekevertem 10 dkg kovásszal,  kb. 3 dl vízzel és sóval. A magokat is ilyenkor keverjük hozzá, ha teszünk bele.
  • Nem dagasztottam sokáig, csak addig kevertem amíg  jól összekeveredett a liszt, víz, kovász, só.
  • Egy éjszakára állni kell hagyni. Konyharuhával lefedtem. Ez nagyon fontos lépés: minimum 7 órát állnia kell a kenyértésztának!!! De ha valami miatt nem tudjuk megsütni, akár 72 órát is állhat. Szóval nagy szabadság van benne.
  • A maradék kovászt félretettem. A hűtőben eláll és a kenyérsütés előtti nap reggelén megint elő lehet venni a hűtőből, hozzákeverni 10 dkg lisztet és 1 dl vizet és este megint kezdődhet a kenyérdagasztás!!!
  • Másnap reggel indulhat a kenyérsütés.  A sütésnek annyi “trükkje” van, hogy tűzálló edényben sütöm a sütőben.
Ebben a videóban megnézheted a kenyérdagasztás és a sütés lépéseit.
.
 Készítettem egy e-szakácskönyvet. A kedvenc receptjeimet találod meg benne. Ha megadod az email címedet elküldöm neked!

Comments

  1. Ezt a kenyeret így, ahogy van megsütöttem (2× is), még vaslábast is beszereztem, de nekem a 200 fok kevésnek bizonyult. Szóval nem sült meg rendesen a kenyerem. Minden sütő más, azt értem, de legközelebb vajon hány fok körül próbálkozzam?
    Köszi
    Hajni
    • Szia Hajni, Nekem elektromos sütőm van, a gázsütő elég másként működik. Szerintem inkább süsd tovább a kenyeret. 15 perc plusz szerintem elég kell hogy legyen. Jó kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése