Forrás: http://antalvali.com/candida-dieta-etlap-1het.html-0
2013, március 24 - 14:21 — verebedit
Többek kérésének eleget téve, megalkottam ezt a candidás étlapot. Tudom, hogy egy diétát elkezdeni nem könnyű. Az ember először azt sem tudja, hova kapkodjon, amikor kiderül, hogy diétáznia kell. Először kétségbeesik, hogy mit fog enni ezután. Hogy hogyan, miből és honnan oldja meg a bevásárlást? Mennyi időt vesz el? Főleg: Mindez mennyibe kerül majd?
Minden diétázás életmódváltozással jár együtt. Főleg azoknak okoz nagy gondot és törést az életében, akik eddig egészségtelenül éltek, vagyis fehér lisztes, cukrozott ételeket ettek, és rengeteg húst, illetve tejterméket fogyasztottak. Tudom, hogy mit élnek át, mivel én is átestem ezen. Még azoknak sem egyszerű egy diétára való átállás, akik egyébként egészségesen éltek. De szeretnék megnyugtatni mindenkit, nem kell lemondani a finom ízekről, sőt a megszokott ételek nagy részéről sem! Csak meg kell tanulni ezeket máshogy - egésuségesebben - elkészíteni. Néhány praktikus tanácsot szeretnék adni ezzel kapcsolatban. Olyan tanácsokat, amelyek nekem és családomnak is beváltak:
- Érdemes előre eltervezni egy hétre, hogy mit fogtok főzni.
- Bevásárló listát készíteni és alaposan körülnézni, hogy mit, hol érdemes beszerezni.
- Ha jól átgondoljuk a hetet, elég 1 héten egyszer bevásárolni.
- Vannak olyan dolgok, amiből érdemes többfélét tartalékolni otthon. Ezek tartós élelmiszerek: olajok, zsírok, lisztek, tésztafélék.
- Érdemes otthon tartani gyümölcsökből és zöldségekből többfélét.
- Nagyon jó, ha van otthon többféle erjesztett savanyúság.
- Húst és tejtermékeket csak megbízható helyről vásároljunk /helyi termelők, vásárlóközösségek/!
- Mielőtt a diétát elkezditek, érdemes feltérképezni a lehetőségeket.
- Jó, ha a diéta megkezdése előtt 1-2 ételt kipróbáltok, tapasztalatot gyűjtötök.
- Érdemes más emberek véleményét kikérni, tapasztalatot cserélni.
Segítségül elkészítettem ezt az 1 hetes étlapot, hogy könnyebb legyen nektek. Ötletadónak szántam. A receptek nagyrésze megtalálható a boszikonyhában. Ha bármi kérdésetek, észrevételetek van a receptekkel kapcsolatban, forduljatok hozzánk (hozzám és a tanácsadónőkhöz) bizalommmal!
Menü candidásoknak: 1. hét
Napok | Reggeli | Tízórai | Ebéd | Uzsonna | Vacsora |
Hétfő |
Zabkása növényi tejjel,
gyümölccsel | alma | Energia magfasírt kesudió pástétommal, vitamin-bomba salátával | ||
Kedd | Köleskása friss csírákkal, fokhagymá-val, sósan | 1 pohár növényi tej, 1 szelet kenyér lekvárral, vagy kenőkével |
Az alapreceptben tojás van, de ezt ki lehet váltani 1 dl extraszűz olívaolajjal, vagykókuszolajjal.
| Olaszos sütőtökbármilyen megengedett körettel (ha délről maradt krumpli, azzal is jó) | |
Szerda | A tegnap beáztatott magok ananásszal, esetleg nyerszöldség lekvárral (ízlés szerint) | Cukor- és mézmentes befőtt vagy saláta |
Indiai fűszerezésű rizslevesKöles
avokádóval és paradi-csommal(fagyasztott vagy házi paradicsomlé) |
Kenyér
karfiol- | Karfiol pástétom nyers idény- zöldséggel |
Csütört. | Rizstejből és rizspehelyből készült tejberizs xilittel, vagy gyümölcs-lekvárral | Kölesrudi |
| Megengedett idény-gyümölcs |
Déli
maradék, vagy kenyér kenőkével.(*) |
Péntek | Kolláth reggeli, ízlés szerint | Gyümölcs-turmix növényi tejjel | Glutén- mentes kenyérnapraforgó-krémmel(előtte be kell áztatni!) | Ebéd maradék, vagy ha nem maradt, akkor hideg vacsora: kenyér salátával | |
Szombat | Köles, zabpelyhes kása (édesen, vagy sósan ízlés szerint) | Márványos gesztenye-golyók |
Sárgarépa főzelék
zabosan, növényi fasírttal(rizs fasírt) | Citrom-szószos saláta | Grillezett halszelet citrom-szószos salátával (vagy az ebédről maradt növényi fasírt) |
Vasárnap | Hajdinakása párolt almával és ananásszal | Ananász, alma, narancs | Pirítós kenyérkókuszvajjal, hagymával, fokhagy-mával | Ebédről maradt krumpli hagymával, salátával |
(*)= Áztassuk be másnapra a csicseriborsót és reggelire a pelyheket: Zab, kukorica, köles…stb. ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése