2015. november 17., kedd

Candida-diéta - vital.hu

3-6 hónapos diéta  Betartandó szabályok
A Candida albicans nevű sarjadzógomba hozzátartozik az ember szervezetében lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában található, és az emésztés segítésében van szerepe. A gomba túlszaporodása azonban komoly egészségügyi következményekkel jár; sokan küzdenek Candida okozta megbetegedésekkel. Normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta. Ha a gombák nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, számuk csökkenni fog.


A Candida elszaporodását általában mi magunk idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel: túlzott édesség- és állatifehérje-fogyasztás; természetellenes táplálékok (állományjavítók, színezők, egyéb adalékanyagok), ezzel szemben kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása. A normális bélflóra egyik legnagyobb ellensége az antibiotikum, ami nem csak a káros baktériumokat, de a hasznosakat is elpusztítja. Ez azonban senkit ne tartson vissza indokolt esetben antibiotikum szedésétől, hiszen az egészséges bélflóra idővel magától is regenerálódik; továbbá léteznek olyan készítmények, melyek siettetik ezt a folyamatot, segítve a hasznos baktériumoknak, hogy minél nagyobb számban ismét részt vehessenek a szervezet védelmében.
candida diéta

3-6 hónapos diéta

Miután általában mi magunk idézzük elő a bajt, így szerencsére sokat tehetünk azért, hogy egészségünk ismét helyreálljon. Rendelkezésre állnak különböző gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők, sőt hüvelyöblítő folyadékok is. A hüvely baktériumflórájának helyreállításában jótékony hatású, ha vízzel kissé felhígított, élőflórás natúr joghurttal végzünk hüvelyöblítést.
Ugyanilyen fontos a speciális diéta betartása is. A Candida-diéta szerencsére nem különbözik nagy mértékben a már megszokott ételektől, így nyugodtan és jóízűen fogyaszthatja az egész család. A diéta 3-6 hónapig tart, az első két-három hétben szigorúbb étrendet kell követni, az ezt követő időszakban viszont már kevesebb a tilalom.

Betartandó szabályok

A Candida albicans elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik. Először tehát az édességeket kell száműznünk az étrendünkből, beleértve a mézet is, sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is. Még a savanyú gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.
Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása sem; ilyenek a sajtok különösen a penészes sajtok kerülendők, a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehér kenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, melyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény.
Milyen kenyeret fogyasszunk? Fehér kenyeret semmiképpen ne, sőt gyakran becsapósak a teljes kiőrlésű termékek is, mivel ezeket sokszor barnábbra színezik, hogy még "natúrabbnak" látszódjék, és a fehér liszt sem hiányzik belőlük. Vegyünk tiszta rozs, korpa, vagy graham kenyeret, de mi magunk is süthetünk. A saját kézzel készített is sokáig eláll, mentes minden adalékanyagtól, és még az sem feltétel, hogy kenyérsütő géppel rendelkezzünk. (A diétához rovatunkban találhatnak ételajánlatokat.)
Az egész diéta alatt nem tanácsos fogyasztani: édességek, szárított gyümölcs, dinnye; élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehér kenyér, zsemle, kifli; tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták); ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok; gomba; sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek
Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt; kecsketej, tej; bab, borsó, kukorica; barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit
Amit az egész kúra alatt ehetünk: bármilyen sovány hús, halak, kagyló- és rákfélék; natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek;
hidegen sajtolt olajak; tojás; élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró;
padlizsán, patisszon, cukkini, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejes saláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vörös káposzta, kelbimbó, cékla;
rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander; ananász;
dió, tökmag, szezámmag;
kávé, ásványvíz, teák.

Szerző: Nagy Tímea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése